Plat-Zat, dialect bij Radio 350 - Radio 350

Plat-Zat, dialect bij Radio 350

Geplaatst op: 27-08-2012 |

Radio 350 zet Rijssen en omstreken op de kaart met nieuw programma Plat-Zat. Liefhebbers van Rijssen én het Rijssens dialect maken gloednieuw radioprogramma.

Er komt een gloednieuw radioprogramma op Radio 350 over Rijssen, gemaakt door en voor inwoners van Rijssen. Het programma heet Plat-Zat en de eerste uitzending is op dinsdagavond 4 september van 19.00 tot 20.00 uur. In het programma is veel aandacht voor alles wat met Rijssen en het Rijssens dialect te maken heeft in de breedste zin van het woord. Er is een vaste rubriek ingeruimd voor het Rijssens Museum/Havezate-Kroniek en streektaalschrijver Gerrit Kraa verzorgt op zijn bekende manier een prikkelende dialectcolumn.

De medewerkers van het nieuwe programma komen uit de volle breedte van de Rijssense samenleving. "De opzet is zodanig dat we in het programma het maximale aan onderwerpen en mensen aandacht kunnen geven. We hebben vaste rubrieken én als centraal programmapunt 'n Kuijerhook, waarin allerlei actualiteiten de revue passeren. In het panel van 'n Kuijerhook zitten Gerrit ter Harmsel (de Kuups) die voor ons ook al de sportverslaggeving doet en Martin ter Denge, de Rijssense singer-songwriter en muzikant. Het andere koppel wordt gevormd door de voorzitter van de Oranjevereniging, Olav Roeterdink (van de Springmeaster) en Johan Abbink (keump van 'n Lechenbarg), voorzitter van de Rijssense Revue."

In Plat-Zat is veel streektaalmuziek te horen. Volgens Brok en Van de Maat is er ook ruimte voor niet-dialectsprekende medewerkers en gasten. "Jan Slofstra bijvoorbeeld spreekt geen Rijssens, maar deze oud-huisarts is zo ingeburgerd, dat is een Rijssenaar die alleen geen plat spreekt maar het uitstekend verstaat. Hij is redactielid van de Havezate-Kroniek, het blad van het Rijssens Museum, dus Slofstra is onze verbinding met de Oosterhof, de Rijssense musea en de dialectwerkgroep Riessen. Dus als er wat uit al deze geledingen te melden is, dan is het in Plat-Zat te horen," aldus de programmamakers.

Gerrit ten Brinke hervat in Plat-Zat zijn fietstochten door Rijssen die hij eerder ook maakte voor het seniorenprogramma Oud-Fit van Radio 350. "En verder willen we zo actueel mogelijk zijn, maar dat zal geen probleem zijn met zo'n uitgebreide club enthousiastelingen." Brok en Van de Maat liepen al langere tijd rond met plannen voor een echt Rijssens programma, maar steeds kwam het er niet van. "Maar als lokale omroep zijn we er toch voor onze luisteraars en die verdienen een programma waarin ze zich herkennen."

De programmamakers willen vooralsnog rustig starten. “We gaan dit voorlopig één keer per maand doen. Het programma wordt dan via het Rijssens Nieuwsblad ook duidelijk aangekondigd. Plat-Zat zal elke eerste dinsdag van de maand te beluisteren zijn. Plat-Zat, een modern dialect programma, voor jong en ouder!Ga terug...