Bach was de popartiest van de achttiende eeuw - Radio 350
Nu op Radio 350
10:00 - 12:00 uur
350 RegioRuil
Playing
Straks
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Bach was de popartiest van de achttiende eeuw

Geplaatst op: 26-10-2019 |

Dat deed hij eerder al met het programma Tijl B op volle toeren. In dat programma deed hij al een eerste poging om de klassieke muziek dichter bij de mensen te brengen. In dit programma koppelde hij artiesten uit de pop- en de klassieke wereld aan elkaar. Ze maakten stuk voor stuk een eigen versie van het muziekstuk van de ander. Zo creëerde contrabassist en musicus van het Koninklijk concertgebouw orkest Dominic Seldis een stuk van popgroep The Deaf en andersom.

Vierhonderd kilometer lange tocht

En nu is er dan Bach. Waar Tijl niet een gewone liefhebber, maar werkelijk lyrisch over is. En dat werkt aanstekelijk. Het heeft mogelijk de AVROTROS doen besluiten om hem een vierhonderd kilometer tocht te laten wandelen. Een traject van Arnstadt naar Lübeck.

Het is de tocht die Johann Sebastiaan Bach aflegde op zijn twintigste om zijn grote voorbeeld te ontmoeten, componist en organist Buxtehude. Als een fan die zijn idool wil zien. We spreken hier over het jaar 1705.

Je hoeft als kijker alleen maar in gedachten mee te wandelen. Tijl neemt je al verhalend mee. Uiteraard hoor je in de uitzending muziek van de beroemde componist voorbij komen. Afspeellijsten zijn online te vinden. Mocht je na het zien van een aflevering meer willen horen.

Niet louter voor stoffige types

Met het programma lijkt afgerekend te worden dat klassieke muziek louter voor stoffige mensen is, voor types met een versleten laptoptas die in hun vrije tijd in een gedateerd interieur uren naar klassieke muziek luisteren. Dat vooroordeel zou best wel eens flink uit de weg worden geruimd, nu Tijl Beckand op deze manier de klassieke muziek aan de man brengt. En dan beginnen bij Bach. Best een heel stap. Maar vast en zeker ook interessant gevonden door hippe types gekleed volgens de laatste mode, met een vintage interieur en een Cowboysbag over de schouder. Wie zal het zeggen.

Tijl pluist impact van lange wandeling uit

Waarom Beckand juist voor deze tocht kiest? Om de wandeling te kunnen volbrengen vroeg Bach aan zijn werkgever een paar weken vrij. Die werkgever, de kerk in Arnstadt, zal er raar van hebben opgekeken dat de componist maar liefst zestien weken later pas terugkeerde. Waarmee duidelijk wordt dat deze voettocht een bijzonder moment in het leven van Bach moet zijn geweest. Volgens kenners zowel in zijn persoonlijke als in zijn muzikale leven. En Tijl pluist dat uit.

Op zijn tocht bezoekt Tijl, iedere keer met een rugzak en op heuse wandelschoenen, plaatsen die Bach ook heeft aangedaan, plekken die ook in zijn latere leven van belang waren. Evenals bijzondere landschappen die Bach moet hebben ervaren. Tijl Beckand duikt ook in levens van andere componisten die een rol speelden in het leven van Bach. Daarnaast vraagt de presentator zich af welke rol Bach nog speelt in de huidige maatschappij.

Van komiek naar presentator

Beckand werd vooral bekend als lid en improvisatietalent van De Lama’s. Negen seizoenen lang, sinds 2004, vormde hij samen met Ruben Nicolai de harde kern in dit komische programma. Erna ontpopte Beckand zich vooral als presentator. Onder meer van De Jongens tegen de Meisjes, De Grote Improvisatieshow, Het Perfecte Plaatje en het eerdergenoemde Tijl B op volletoeren.

Ga terug...