Koninklijke Onderscheiding voor 3 Rijssenaren - Radio 350
Nu op Radio 350
23:00 - 00:00 uur
Muziek om te dromen
Playing
Straks
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Koninklijke Onderscheiding voor 3 Rijssenaren

Geplaatst op: 03-10-2015 |

Op zaterdag 3 oktober vanaf 15.30 uur is er een feestelijke receptie voor drie jubilarissen van de Muziekschool in Rijssen: de heren Goorman en Westera vieren hun 25-jarig jubileum en de heer Sanderman viert zijn 40-jarig jubileum. Bij deze gelegenheid ontvangen deze heren uit handen van burgemeester Hofland een koninklijke onderscheiding.

In 1990 werd de heer G.J. Goorman (63 jaar) bestuurslid en penningmeester van de Stichting Muziekschool Rijssen en omstreken, vanaf 2014 is hij gewoon bestuurslid. Hij kweet zich op voortreffelijke wijze van zijn penningmeesterschap, zodanig zelfs dat de kosten van een administrateur grotendeels bespaard konden worden. Daarnaast verzorgt de heer Goorman al vanaf 1999 de abonnementenadministratie en de distributie van de kerkbode van de Gereformeerde Gemeente Rijssen, geen geringe taak bij een tweewekelijkse uitgave voor meer dan 3000 abonnees. Ook in de bibliotheek in Rijssen is de heer Goorman geen onbekende: van 1987 tot 1997 maakte hij deel uit van de zgn. ‘reparatiegroep’ en zorgde hij er mede voor dat duizenden boeken een ‘tweede leven’ kregen. Verder vervulde de heer Goorman van 1977 tot 1996 diverse functies binnen de Postzegelclub ’n Poszeagl Rijssen: voorzitter, vice-voorzitter, penningmeester, jeugdleider en kascontroleur, hij was ook hier van alle markten thuis. In 2010 werd de heer Goorman al uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar in de gemeente Rijssen-Holten, op 3 oktober krijgt zijn vrijwillige inzet ook een koninklijk tintje.

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om de heer Goorman te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, dit bij de gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum bij de Muziekschool in Rijssen.

In 1989 kwam de heer R. Westera (68 jaar) het bestuur van de Muziekschool in Rijssen versterken. Zijn kennis en ervaring vanuit de onderwijswereld was en is hier van grote waarde. Ook is hij hier betrokken bij de selectie van docenten. Naast de Muziekschool mogen ook andere instanties rekenen op de inzet van de heer Westera. Zo begon hij in 1987 als vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk in Rijssen, waar hij actief was als voorzitter van de kindernevendienstcommissie, als lid van de kerkenraad en als (jeugd-) ouderling. Op dit moment is hij nog lid van de eredienstcommissie. In 2008 werd de heer Westera voorzitter en vrijwilliger bij de Chr. Oratoriumvereniging Hosanna in Rijssen. Naast de bestuurlijke werkzaamheden initieert hij hier projectconcerten en ondersteunt de podiumopbouw bij optredens. Tenslotte startte hij in 2011 als vrijwilliger bij Hospice de Reggestroom in Rijssen. Behalve in de zorg voor de patiënten is hij tevens coördinator in de planning voor de zeventig vrijwilligers.

Voor al zijn vrijwillige activiteiten heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Westera te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer H. Sanderman (59 jaar) is praktisch zijn hele leven al bezig met muziek, in allerlei vormen. Men kan gerust stellen dat Dick Sanderman, zoals Rijssen hem kent, muziek in zijn aderen heeft. In 1975 begon hij bij de Rijssense Muziekschool als orgeldocent en vanaf 1981 is hij er directeur. Onder zijn leiding nam het niveau van de muziekschool sterk toe en hebben leerlingen steeds vaker examenuitslagen op het niveau van het toelatingsexamen voor het conservatorium. In zijn vrije tijd organiseert hij excursies voor leerlingen, regelt hij openbare optredens voor hen, en componeert hij muziekstukken voor de leerlingen en ensembles van de muziekschool. Daarnaast componeert de heer Sanderman kerkmuziek, schrijft koraalbewerkingen voor psalmen en geestelijke liederen en niet-koraalgebonden muziek. Zijn bundels staan in de top 5 van meest gebruikte koraalboeken. Behalve zijn activiteiten voor de muziekschool, heeft de heer Sanderman nog een reeks andere verdiensten, alle op het gebied van de muziek. Zo is hij vanaf 1977 lid van de Concertcommissie Muziek en stadsorganist van het orgel in de Brusselzaal van het gemeentehuis. In 1986 begon hij met het schrijven van muziekrecensies voor het landelijke Reformatorisch Dagblad en is hij jurylid bij concoursen. In 1993 startte hij als vrijwilliger bij de Harmonium Vereniging Nederland, waar hij concerten voor geeft en mensen weet te enthousiasmeren voor dit bijzondere instrument. Sinds 2005 is hij kerkorganist bij de Hervormde Gemeente Rijssen, waarvoor hij ook notenschrift voor gemeentezang vervaardigt. In de jaren 2008-2012 presenteerde hij als vrijwilliger voor Radio 350 een educatief muziekprogramma voor jong en oud. In 2009 startte hij als vrijwilliger voor de Stichting Vrienden van het Doopsgezinde Kerkgebouw Almelo. Hij geeft hier zelf orgelconcerten en begeleidt ook het leerlingenconcert dat leerlingen van de muziekschool daar periodiek geven. Sinds 2010 levert de heer Sanderman creatieve, muzikale bijdragen aan o.a. Twentse Culturele Avonden, bijvoorbeeld met composities voor de typisch Twentse midwinterhoorn, en de jaarlijkse Dodenherdenking in Rijssen. Vanaf 2012 is de heer Sanderman ook kerkorganist voor de Protestantse Gemeente Hellendoorn, waarvoor hij ook arrangementen schrijft en adviseert aan de predikant en de Commissie Eredienst over liturgische kwesties. Zijn meest recente activiteit, sinds 2015, is het lidmaatschap van de Landelijke Commissie Orgelzaken van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland.

Voor al deze activiteiten heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Sanderman te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, dit bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de heer Sanderman bij de Muziekschool.

Ga terug...