Jachtseizoen WBE weer geopend - Radio 350
Nu op Radio 350
23:00 - 00:00 uur
Muziek om te dromen
Playing
Straks
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Jachtseizoen WBE weer geopend

Geplaatst op: 13-10-2015 |

15 oktober is jaarlijks de opening van het jachtseizoen. Jagers mogen met ingang van deze dag jagen op haas en fazant. Al eerder was de jacht geopend op de wilde eend (per 15 augustus). Andere diersoorten zoals houtduif en het wilde konijn zijn het hele jaar bejaagbaar in het kader van populatiebeheer en schadebestrijding. Het jachtseizoen duurt tot en met 31 december, met als uitzondering de jacht op de fazanthaan en de wilde eend welke doorloopt tot en met 31 januari 2016.

Oogsten uit de natuur
Het oogsten uit de natuur gebeurd al sinds mensenheugenis. Net als oogsten van (landbouw)gewassen, het kappen van hout, het vangen van vissen voor de consumptie of verzamelen van vrucht of paddenstoelen uit de natuur, hoort jagen hier gewoon bij. Er komt steeds meer belangstelling van de consument voor duurzame gezonde producten uit de natuur. De vraag naar wild stijgt ieder jaar, zowel in de horeca als bij de poelier, maar ook in de supermarkten. Hierop wordt volop ingespeeld, echter vaak met exotisch ‘wild’ uit fokkerijen.

Jacht, beheer en schadebestrijding is geaccepteerd
Het jagen vormt een wezenlijk onderdeel van het beheer van onze fauna. Ongeacht of dit nu populatiebeheer, beheerjacht voor het bestrijden van zogenaamde schadelijke dieren zoals de grauwe gans of nijlgans of de aloude benuttingsjacht is. Jagen wordt ook steeds meer geaccepteerd en als heel gewoon ervaren, zo blijkt uit diverse onderzoeken en enquêtes. Jacht vormt geen bedreiging voor diersoorten. Jagers zijn zich bewust van hun mogelijkheden en verantwoordelijkheden en oogsten alleen dan en dat wat de natuur toestaat. In feite zijn jagers bevoorrecht dat zij actief bezig mogen zijn in de natuur. Natuurlijk zijn er regels en wetten waar aan zij zich houden. Ook binnen het jagersgilde zelf gelden strenge regels, vastgelegd in de gedrags- en weidelijksheidsregels van de Nederlandse jager.

Jagers van de Wildbeheereenheid “West-Twente” (WBE) maken tijdens de jachtdagen ook gebruik van de mogelijkheden om de patrijzen te tellen en de waarnemingen door te geven aan de WBE in het kader van het door de WBE opgestarte patrijzenproject.

Ga terug...