Podium Parkgebouw ouderwets en authentiek - Radio 350
Nu op Radio 350
10:00 - 12:00 uur
350 RegioRuil
Playing
Straks
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Podium Parkgebouw ouderwets en authentiek

Geplaatst op: 18-09-2006 |


RIJSSEN - De hellende podiumvloer van het Parkgebouw is één van de laatste in zijn soort in Nederland. Maar de vloer is ook ouderwets en zal waarschijnlijk op termijn vervangen moeten worden. Ties de Rooy van DRVH, advies voor theaters, legt uit waarom de vloer bewaard moet blijven.
De vloer is naar alle waarschijnlijkheid net zo oud als het Parkgebouw zelf. ‘Als je oude foto’s ziet - en ik heb ook foto’s gezien van voor de verbouwing - kun je zien dat het eigenlijk allemaal bij elkaar hoort. Van die hellende podiumvloeren zijn er nog maar weinig in Nederland. Het mooiste zou ook zijn, dat de hele zaal weer in de oude staat zou worden teruggebracht. Dan is het echt een oude Engelse theaterzaal, met veel rood en pluche en een glimmend podium’, schetst De Rooy.
Hij constateert echter ook meteen dat daar weinig kans toe is. ‘Ik heb er een theatertechnisch adviseur bij gehad en die zei meteen: ‘Dat podium moet vlak’, aldus De Rooy.
Het podium van het Parkgebouw heeft een zogeheten hellende podiumvloer. Dat wil zeggen dat het naar achteren toe iets omhoog loopt. ‘Je kunt het bijna niet zien hoor, zo weinig is het. Dat de vloer schuin is, heeft te maken met zichtlijnen’, legt De Rooy uit.
In de tijd dat het podium in het Parkgebouw werd gebouwd, was de theorie van zichtlijnen nieuw. Een zichtlijn is een denkbeeldige lijn die in het theater getrokken kan worden tussen wat het publiek wel en niet te zien krijgt. Het publiek moest, zo was het idee toen, elke vierkante meter van het podium kunnen zien en daarom moest het podium iets omhoog hellen.
Computer
Inmiddels is de theorie van de zichtlijnen doorontwikkeld. Tegenwoordig worden deze lijnen door een computer berekend en blijkt een hellend podium niet nodig. Het podium in het Parkgebouw is dus eigenlijk nogal ouderwets.
Daarbij komt nog dat het podium van het Parkgebouw relatief klein is. Bij grotere bezoekersaantallen zal het al snel verbreed en verdiept moeten worden. ‘Bovendien wordt tegenwoordig veel gewerkt met rollend materieel en het is nogal lastig als dat tijdens de voorstelling aan de wandel gaat’, beschrijft De Rooy.
Er komt dus onherroepelijk een moment dat de hellende podiumvloer uit het Parkgebouw verdwijnen moet. Volgens De Rooy is het podium zo belangrijk dat het dan eigenlijk bewaard zou moeten blijven.
Hoe, daarover heeft hij eigenlijk niet nagedacht. Als ‘kunstwerk’ bij de ingang misschien. ‘Of aan het plafond in de foyer’, oppert De Rooy.

Ga terug...