Toeristische routes staan op de kaart bij wijziging infrastructuur
Donderdag 26 november jl. hebben de Twentse gemeenten en provincie Overijssel het convenant ‘Routenetwerken Twente’ ondertekend. Hierdoor is in de toekomst bij infrastructurele projecten, gebiedsontwikkeling, onderhoud en nieuw beleid op tijd aandacht voor de effecten daarvan op de routenetwerken. In de planningsfase wordt bekeken hoe de toeristische routes passen binnen de plannen. Op die manier zijn kaarten, panelen, route-uitgaven en bewegwijzering klaar als het project ook klaar is en zijn de toeristische routes toegankelijk. De recreatieve routes hebben een belangrijk aandeel in de aantrekkelijkheid van een toeristische regio en ook is het netwerk van invloed op de vrijetijdseconomie van het gebied. Met deze overeenkomst staan ze in Twente bij wijziging van de infrastructuur helder op de kaart.
“De routenetwerken zijn belangrijk voor de vrijetijdseconomie in Twente. Wandel- of fietsroutes maken het landschap toegankelijk voor onze gasten. Twente wordt gewaardeerd door onze gasten. En dat zie je terug in de werkgelegenheidscijfers. De werkgelegenheid is in de afgelopen jaren gestegen van 16.000 naar 17.000 banen”, aldus Hans van Agteren, portefeuillehouder Vrijetijdseconomie Regio Twente
Afspraken met partijen
Deelnemende partijen in de ‘Routenetwerken Twente’ zijn Regio Twente, belangenorganisaties van recreatieve routenetwerken, landelijke stichtingen Wandelnet, Fietsplatform, NTFU, KNHS en Waterrecreatie Nederland, de provincies, gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en natuur beherende organisaties.
Het belang van goede recreatieve routenetwerken voor wandelen, fietsen, paardrijden, mountainbiken en varen is algemeen erkend. Zij vormen een belangrijke basis voor de aantrekkelijkheid van een regio en leveren zowel direct als indirect toegevoegde waarde op. Direct door o.a. overnachtingen en bestedingen in de horeca, indirect doordat zij bijdragen aan een aantrekkelijk woon- en werkklimaat en zij leveren ook een positieve bijdrage op het gebied van sport en gezondheid.
Routenetwerken Twente
In Twente ligt bijna 10.000 km aan verschillende routenetwerken. Routenetwerken Twente bestaat uit: Fietsnetwerk, Wandelnetwerk, MTBnetwerk, Paardrijnetwerk en Autonetwerk. Het is een toegankelijk systeem voor verschillende doelgroepen met verschillende toeristische infopunten en overstappunten.
Het aankomende jaar wordt het systeem nog doorontwikkeld om de routenetwerken, zowel fysiek als digitaal, zo optimaal mogelijk te positioneren. Aan dit routenetwerk in Twente werken naast een vaste medewerkers ook honderden vrijwilligers. Zij zijn direct betrokken bij de realisatie en onderhoud van de Routenetwerken Twente. Niet alleen een stimulering voor de vrijetijdseconomie, maar ook een groot maatschappelijk belang.
Ga terug...