Vakwedstrijden bouw bij ROC van Twente in Rijssen - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Vakwedstrijden bouw bij ROC van Twente in Rijssen

Geplaatst op: 30-11-2015 |

Woensdag 9 en donderdag 10 december strijden mbo-studenten bij het ROC van Twente in Rijssen om de beste vakman/-vrouw te worden op het gebied van timmeren, metselen en tegelzetten.

Deze vakwedstrijden worden georganiseerd in samenwerking met Bouwgilde zodat studenten de kans krijgen om hun talent te laten zien.
Er doen 3 studenten mee van ROC van Twente. Daarnaast komen er nog 19 studenten van mbo-instellingen uit de rest van het land. De winnaars zijn Nederlands kampioen in hun beroep en kunnen deelnemen aan de nationale finale Skills Heroes, de mbo-vakwedstrijden die 17 t/m 19 maart 2016 plaatsvinden in de RAI in Amsterdam.

Programma
Het startschot wordt woensdag 9 december om 9.00 uur gegeven. De studenten mogen die dag tot 20.30 uur aan hun opdracht werken. De volgende dag gaan zij verder van 9.00 tot 14.00 uur. Tussentijds zal de jury hun opdrachten al controleren. Maar na de afronding loopt de jury nog een keer alles kritisch na. Om 16.00 uur start de prijsuitreiking. Wethouder Bert Tijhof van de gemeente Rijssen-Holten zal bekend maken welke studenten een podiumplaats hebben behaald.

Wat zijn Skills vakwedstrijden?
Skills Heroes zijn dé nationale vakwedstrijden voor mbo’ers. Het is dé kans voor mbo-studenten om hun vaktalent te laten zien aan heel Nederland. Op elk vakgebied mag per ROC 1 kandidaat worden ingeschreven. Namens ROC van Twente doet er 1 timmerman, 1 metselaar en 1 tegelzetter mee aan de vakwedstrijden Bouw.
In totaal hebben zich 12 ROC’s uit Nederland aangemeld. Bij de kampioenschappen in Rijssen kunnen 6 timmerlieden, 3 metselaars en 3 tegelzetters zich plaatsen voor de Skills Heroes finale in maart 2016. De uiteindelijke winnaar vertegenwoordigt in december 2016 Nederland op zijn/haar vakgebied tijdens EuroSkills in Göteborg, Zweden.

De opdrachten
De opdrachten worden door Skills Netherlands aangereikt. Zo maakt de timmerman een uitslag met inwendige en uitwendige hoeken, zgn. hoek- en kilkeperconstructies. De metselaar en tegelzetter krijgen allerlei figuren voorgeschoteld die in het werkstuk moeten worden verwerkt. Dit alles moet er natuurlijk netjes en strak uitzien, maar de tijdsdruk maakt het erg moeilijk, waarbij de wil om te winnen ook wel enige druk geeft.

Organisatie door mbo-studenten Facilitair Leidinggevende Leuk detail is dat de organisatie dit jaar wordt ondersteund door vijf mbo-studenten van de opleiding Facilitair Leidinggevende. Zij volgen hun opleiding op ROC-locatie Wierdensestraat in Almelo. Voor deze vakwedstrijden regelen zij alle facilitaire zaken, zoals catering, meubilair, slaapplaatsen voor de deelnemers, etc. In de aanloop naar deze wedstrijden moesten zij alles regelen en verwerken in het draaiboek. De wedstrijddagen zijn voor deze studenten dus ook best spannend, want zij krijgen na afloop een cijfer voor de uitvoering van hun opdracht.

Ga terug...