Burgemeester ontvangt eerste veiligheidsbril uit handen van vuurwerkbranche - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Burgemeester ontvangt eerste veiligheidsbril uit handen van vuurwerkbranche

Geplaatst op: 16-12-2015 |

Ook de komende jaarwisseling staat veiligheid weer hoog op de agenda. Voorlichting is hierbij van groot belang. Dit jaar is er voor gekozen voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren voor de groepen 8 van de basisscholen in Rijssen en Holten. Scholen kunnen zich hiervoor vrijwillig aanmelden. De bijeenkomsten worden gegeven door medewerkers van HALT. De aftrap is deze week gegeven met een voorlichting op het gemeentehuis.

Vuurwerkbril
Een van de aspecten voor het veilig afsteken van vuurwerk is het dragen van een vuurwerkbril. Vanuit de vuurwerkbranche wordt dit ook ondersteund. Om dit kracht bij te zetten ontvangen alle aanwezigen van de voorlichtingsbijeenkomsten een vuurwerkbril die gesponsord wordt door de vuurwerkbranche. Burgemeester Arco Hofland ontving vorige week symbolisch al de eerste bril: “Met veiligheidsmaatregelen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Door elkaar te wijzen op de gevaren van vuurwerk en samen te zorgen voor het veilig afsteken hiervan, houden we de jaarwisseling leuk. Daarom ben ik blij te zien dat de vuurwerkbranche hun steentje hieraan bijdraagt door het leveren van deze brillen”.

Voorlichtingsbijeenkomsten basisscholen
De voorlichting wordt, net als andere jaren, gegeven door Bureau HALT. Dit jaar is er voor gekozen de groepen 8 van de basisscholen te benaderen. “Je kunt namelijk niet vroeg genoeg beginnen met het uitleggen van de gevaren en consequenties van vuurwerk”, zegt de burgemeester.

Controles illegaal vuurwerk
De voorlichting en de vuurwerkbrillen zijn niet de enige acties die ondernomen worden richting de jaarwisseling. Door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt via de Vliegende Brigade Vuurwerk gecontroleerd op de handel in illegaal vuurwerk via internet. Zo vinden er meerdere controles plaats op het afsteken van illegaal vuurwerk en de handel van illegaal vuurwerk via internet. De postorderbedrijven worden hiervoor meerdere keren gecontroleerd.

Burgemeester Hofland: “Deze controles lopen echter al langer, want wij weten ook dat dit vuurwerk niet pas in de laatste dagen van december gekocht wordt. Daar moet je eerder bij zijn”.

De straffen zijn hoog. Enkele voorbeelden:
• De eis van het O.M. bij aantreffen van 21 cobra's of meer: 18 maanden celstraf.
• De boete bij het aantreffen van illegaal vuurwerk: kan oplopen tot € 5000,-.
• De straf voor minderjarige first offenders (personen die voor het eerst een overtreding begaan) loopt via HALT: kan oplopen tot 60 uur taakstraf.

Vuurwerkvrije zones
Ook dit jaar zijn de afsteektijden op oudjaarsdag van 18:00 uur tot nieuwjaarsdag 02:00 uur. Net als vorig jaar zijn er vuurwerkvrije zones ingesteld rondom de kerken en in de fietstunnels aan en onder de Reggesingel (tunnels AH Jansentunnel, Maximatunnel, tunnel bij van Dam/La Plume en Veeneslagen en Verenlandtunnel). Deze tunnels zijn op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur aangewezen als vuurwerkvrije zones. Het doel van deze zones is fietsers en voetgangers te beschermen tegen overlast en hinder door het afsteken van vuurwerk in deze tunnels. Meer informatie over deze zones is te vinden op www.rijssen-holten.nl.

Extra toezicht
Net als voorgaande jaren vindt er in de dagen rond Oud en Nieuw extra toezicht plaats door Trigion, politie en de gemeente.

Burgemeester Arco Hofland: “Alle maatregelen zijn bedoeld om met elkaar een veilige en gezonde jaarwisseling te vieren, waarover je later op een leuke manier na kunt praten. Alle partijen dragen hier op deze diverse manieren in het voortraject al hun steentje aan bij”.

Ga terug...