Expositie “Schilders uit Monaco” - Radio 350
Nu op Radio 350
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Playing
Straks
18:00 - 19:00 uur
Vandaag Lokaal
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Expositie “Schilders uit Monaco”

Geplaatst op: 27-12-2006 |

In het gemeentehuis van Rijssen-Holten aan de Smidsbelt in Holten wordt vanaf 2 januari tot en met 22 maart een expositie gehouden van werk van een zestal kunstenaars uit Monaco. Deze kunstenaars logeerden in 1958 in het kader van het uitwisselingsplan van huisarts dokter Nagelhout enige tijd in Holten. Het meeste van het geëxposeerde werk is in deze periode gemaakt.

De 6 kunstenaars (Clérissi, Fontaine, Molné, Pagès, Perinello en Rousseau) streken in het najaar van 1958 in Holten neer. Dokter Nagelhout had voor hen onderdak gevonden in de Holtense hotels. Ze werden bij aankomst op het gemeentehuis van Holten ontvangen door toenmalig burgemeester W.H. Enklaar; bij deze gelegenheid werden geschenken uitgewisseld.
Tijdens hun verblijf werden ze in de gelegenheid gesteld een aantal bekende toeristische plekken in Nederland te bezoeken, zoals musea in Amsterdam en het Kröller-Müller Museum in Otterlo.
In Giethoorn werd het atelier van de kunstenaar Piet Zwiers bezocht en in Staphorst de Witte Boerderij van Stien Eelsingh.
Aan het eind van hun verblijf werd in het oude gemeentehuis (waarin thans de VVV en de Oudheidkamer zijn gehuisvest) een expositie georganiseerd van werk dat ze tijdens hun verblijf in Holten gemaakt hadden.
Er werd goed verkocht en uiteraard kocht en verwierf ook Nagelhout werk voor zijn eigen collectie.
Het contact over en weer met de kunstenaars bleef door bezoeken en correspondentie jarenlang standhouden.
Op deze expositie zijn de door Nagelhout aangekochte werken alsmede enkele bruiklenen uit particuliere collecties te zien, waaruit blijkt dat deze kunstenaars hun sporen in Holten hebben achtergelaten.

De expositie op de bovenverdieping van het gemeentehuis kan bezocht worden op maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren en op donderdagavond bovendien van 18.00 uur tot 19.30 uur.

Ga terug...