Wildbeheereenheid getroffen door brand - Radio 350

Wildbeheereenheid getroffen door brand

Geplaatst op: 16-05-2017 |

Op zondagochtend 14 mei maart 2017 is brand uitgebroken in De Boerderieje, een hobbyboerderij aan de Oosterhofweg in Rijssen. In deze boerderij, eigendom van de gemeente Rijssen-Holten, had onder meer de Wildbeheereenheid “West-Twente” (WBE) al meerdere jaren haar onderkomen. Dit samen met onder meer Houtsnijvereniging De Burijn, aquariumvereniging Natuur in Huis, Bonsai Werkgroep Rijssen, schilders(kunst)club Expres/Zo en IVN Rijssen-Enter. Door de brand, bestreden door meerdere korpsen uit de regio, is ernstige schade aan het karakteristieke gebouw en de inventaris ontstaan.

Vergaderlocatie en kantoorruimte
Al jaren heeft de WBE in het getroffen pand een eigen kantoorruimte, wat gedeeld wordt met het IVN. Deze ruimte werd intensief gebruikt voor onder meer (bestuurs)vergaderingen en het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. Deze ruimte en inventaris heeft ernstige rook- en waterschade opgelopen door het bluswater.

Archief
Op de bovenverdieping bevond zich een archief waar een groot deel van de administratie vanaf de oprichting in de jaren ’80 werd bewaard, evenals belangrijke actuele documenten. Dit deel is grotendeels bewaard gebleven. Wel heeft dit ook grote schade opgelopen door rook en bluswater. De WBE gaat er van uit, dat het archiefmateriaal niet meer gered kan worden.

Toekomst
Met het invoeren van de Wet Natuurbescherming per 1 januari 2017 heeft de WBE een grote sturende en controlerende rol gekregen in het faunabeheer. Door de uitvoerige taken van deze organisatie is het dringend noodzakelijk dat er op korte termijn een (tijdelijke) vervangende ruimte gevonden worden. De werkzaamheden van de WBE zullen onder de gevolgen van de brand niet mogen lijden door de inzet van bestuurders en actieve vrijwilligers.

Ga terug...