Rijssens Museum laat Verzet Kraken met Henk Olthof - Radio 350
Nu op Radio 350
18:00 - 21:00 uur
De Platenkast
Playing
Straks
21:00 - 22:00 uur
Radio Regio Klassiek
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Rijssens Museum laat Verzet Kraken met Henk Olthof

Geplaatst op: 02-07-2017 |

De mini-expositie over Het Verzet Kraakt in het Rijssens Museum komt donderdagavond 6 juli extra tot leven met een documentaire en een lezing van Henk Olthof. Iedereen is welkom op de speciale Verzetsavond die begint om 19.45 uur. Inloop met koffie vanaf 19.30 uur.

Op 15 november 1945 vond in Almelo de grootste bankoverval uit de geschiedenis plaats. Daarbij waren twee Rijssenaren betrokken: Jan Hendrik en Willem Meenks. De buit was bedoeld om het spoorwegpersoneel, dat sinds september 1944 staakte, te helpen. Bij de overval werd ruim 46 miljoen gulden buitgemaakt. Het geld heeft de spoorwegstakers echter nooit bereikt.

Van deze grootste bankroof ooit zijn in de musea van Nijverdal, Wierden, Almelo, Vriezenveen en Harbrinkhoek speciale exposities ingericht. Ook in Rijssen zijn enkele vitrines te zien met voorwerpen die op een of andere manier met de bankoverval en de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Een groot deel van de tentoongestelde zaken komen uit de privéverzameling van Rijssenaar Henk Olthof. Hij heeft juist een aantal bijzondere dingen afgestaan, waarover hij donderdagavond 6 juli aanstaande graag vertelt.

Volgens Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is het de moeite waard om op deze bijzondere manier een avond stil te staan bij de tragisch verlopen bankoverval. “De mensen kunnen vanaf half acht binnenlopen in de kelder van het Tweede Bouwhuis. Dan kan er een kop koffie worden gedronken met plak kasteelcake. Vanaf 19.45 uur vertonen we op het digibord de documentaire Civil Courage die een goed beeld geeft van de overval. Dan is er een korte pauze met nog een kop koffie. Hierna gaat het gezelschap naar de hal van het kasteel, waar Henk Olthof vertelt over de voorwerpen in de vitrines. De entree bedraagt 4 euro en is bestemd om de kosten te bestrijden van de koffie en de cake.

Rijssenaar Jan Hendrik Meenks was werkzaam op Nederlandse Bank in Almelo. Daar werd men ingeseind dat de Duitsers in het voorlaatste oorlogsjaar bezig waren grote hoeveelheden geld naar het oosten van land over te brengen. In geval van nood kon het geld dan snel overgebracht worden naar Duitsland. Jan Hendriks broer Willem Meenk bezat een vrachtwagen en besloten werd om hem te vragen een lading “aardappels” ’s nachts vervoeren vanuit Almelo.

Ga terug...