Expositie Rijssen Bouwstad in Rijssen Museum - Radio 350

Expositie Rijssen Bouwstad in Rijssen Museum

Geplaatst op: 23-07-2017 |

Vanaf dinsdag 25 juli is in het Rijssens Museum een nieuwe expositie te bekijken rond het thema Rijssen Bouwstad. Om tien uur wordt de nieuwe expositie geopend door de bouwers van de modellen die staan uitgestald. Mannes Lensink, Gerrit ten Wolthuis en Jan Paalman maakten modellen van bestaande en verdwenen Rijssense gebouwen op een zeer handzame schaal.

In samenwerking met Bouwgilde, het opleidingsinstituut voor de bouw, zijn er dinsdag van 11.00 tot 16.00 uur voor kinderen verschillende activiteiten. Er kan een stenen muurtje ‘gemetseld’ zonder specie maar met een modern metalen kliksysteem. In de zaal van de tijdelijke exposities staat een tafelmodel van een houten woning die in elkaar gezet kan worden. Je kunt virtueel door een huis wandelen en er is een boomstam voor het spijkerslaan. Voor de deelnemende kinderen stelt Bouwgilde een kleine attentie beschikbaar.

Dinsdag is Bouwdag op het Rijssens Museum en die dag sluit naadloos aan bij de nieuwe tijdelijke expositie. In de zaal van tijdelijke exposities op de eerste verdieping van de havezate zijn modellen te zien van bekende Rijssense gebouwen. Een aantal van die nostalgische gebouwen behoort inmiddels tot de geschiedenis en heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw, maar andere historische gebouwen zijn er nog altijd.

Het Rijssens Museum besteedt aandacht aan de bouwsector die in Rijssen sterk vertegenwoordigd is. “We zijn van een textielstad waar jute en kamgaren geproduceerd werd gegaan naar een bouwstad,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssen Museum. “De bouwsector heeft hier een grote vlucht genomen, maar ook elders in het land zijn Rijssense bouwbedrijven graag gezien.”

In de tijdelijke expositie Bouwstad Rijssen is te zien wat er in de loop der jaren in Rijssen verdwenen is, maar ook wordt aandacht besteed aan vernieuwingen in de bouwsector. “De Stadsboerderij in de Grotestraat is een mooi voorbeeld van hoe je iets ouds op een moderne manier weer een mooie functie kunt geven,” aldus Dannenberg.

Aan de tijdelijke expositie is een vragenlijst met een prijsvraag verbonden. De vragen gaan over de geëxposeerde modellen. “Bovendien zijn we op zoek naar verhalen en anekdotes die bij de gebouwen horen. Iedereen schiet wel een grappig voorval te binnen wat hij of zij beleefd heeft met de tentoongestelde bouwwerken. Die verhalen kunnen opgeschreven en ingeleverd worden. De mooiste publiceren we ons kwartaalblad de Havezate Kroniek.

Ga terug...