Wandelen tegen ALS op 23 september - Radio 350
Nu op Radio 350
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Playing
Straks
18:00 - 21:00 uur
De Platenkast
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assuranti├źn

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Wandelen tegen ALS op 23 september

Geplaatst op: 14-09-2017 |

'Wandel mee tegen de genadeloze ziekte ALS.' Dat is het motto van de wandeltocht die zaterdag 23 september vanuit Rijssen gehouden wordt. Ook ongetrainde wandelaars kunnen aan deze tocht meedoen: de kortste afstand, tien kilometer, is goed te doen voor iedereen. Deelname kost 4 euro en de totale opbrengst is voor onderzoek naar en bestrijding van de dodelijke spierziekte ALS.

Marietje Voortman-Flim zong vorig jaar nog mee met Oratoriumverening Hosanna tijdens een uitvoering. Drie maanden later stapte ze naar de huisarts omdat ze vond dat ze slechter articuleerde. De neuroloog had meteen een vermoeden; na meerdere onderzoeken volgde al spoedig de uitslag: Pseudobulbaire Palsy, dat overgaat in ALS. Inmiddels is de diagnose ALS definitief vastgesteld. ALS is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Spieren, spiergroep voor spiergroep, worden zwakker. Uiteindelijk vallen die spieren helemaal uit. Gemiddeld leeft iemand drie tot vijf jaar nadat de diagnose gesteld is.

Zelf heeft Marietje Voortman zich afgevraagd hoe ze aan die ziekte komt. "Het is niet bekend waardoor ALS ontstaat. En er is ook nog geen medicijn om de ziekte te genezen." Sinds januari maakt ze gebruik van een spraakcomputer om te communiceren. Ze is blij met de mogelijkheid: "Het helpt om niet helemaal geïsoleerd te raken." Voor het eten en drinken moet ze gebruik maken van een PEG-sonde.
Ze staat helemaal achter de wandeltocht op zaterdag 23 september. Wandelen en fietsen kan ze nog steeds. "Ik probeer in elk geval een paar kilometer mee te wandelen", tikt ze in op haar spraakcomputer. "Het zou geweldig zijn als tegen deze verschrikkelijke ziekte een medicijn werd gevonden."

Wie niet meewandelt maar toch een bijdrage wil leveren kan doneren aan de Stichting ALS Nederland onder vermelding van Wandeltocht Rijssen op nummer NL50 INGB 0000 1000 00.
Gestart wordt 23 september bij het Parkgebouw, Oosterhofweg 49 in Rijssen. Deelname kost 4 euro. De volledige opbrengst van de inschrijving is voor de Stichting ALS Nederland. Afstanden 10 (start 8.30-12.00 uur), 20 (start 8.00-11.00 uur) en 30 kilometer (start 8.00-10.00 uur). De routes leiden door een prachtig en erg afwisselend gebied: bos, heide, heuvels, essen.

Ga terug...