Uitreiking ZAP-speldje voor Rijssense vrijwilliger - Radio 350

Uitreiking ZAP-speldje voor Rijssense vrijwilliger

Geplaatst op: 17-12-2004 |

Donderdag 16 december heeft wethouder ter Keurst het ZwerfAfvalPakkers-speldje (ZAP-speldje) uitgereikt aan Henk Egberts uit Rijssen. Hij ontving deze onderscheiding met oorkonde voor zijn jarenlange vrijwillige inzet tegen zwerfafval in de gemeente. De Stichting Nederland Schoon organiseerde in het hele land een ‘speldjesregen’, om vrijwilligers die regelmatig op pad gaan om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken in het zonnetje te zetten.

Henk Egberts werd samen met enkele collega’s met een smoes naar het gemeentehuis in Rijssen gelokt. Daar aangekomen werd hij echter ontvangen door onder meer de wethouder van milieu, Hans ter Keurst en Henri Schulenburg van de gemeentelijke buitendienst.

Tijdens de uitreiking werden lovende woorden gesproken. Henk Egberts kwam na 20 jaar werken bij een vleeswarenfabriek in Almelo terecht in de bijstand. Vanuit die situatie stortte hij zich op vrijwilligerswerk in de toenmalige gemeente Rijssen. Met de invoering van de Banenpool, begin jaren ’90, is hij in dienst getreden als één van de eerste banenpoolers van de gemeente. Als medewerker landschapsonderhoud hield hij zich onder andere bezig met het opschonen en uitdunnen van bos, zagen en kloven van bomen en takken, afzetten en bouwen van houtwallen en het bestrijden van prunus.

In 1997 werd Henk getroffen door een ernstige maagaandoening en moest hij geruime tijd in het ziekenhuis doorbrengen. Hierna kon hij zijn werkzaamheden in het landschapsonderhoud niet meer voortzetten. Arbeidsongeschikt of niet, Henk gaat toch weer als vrijwilliger aan de slag. Hij is iedere ochtend als eerste op de gemeentewerf om een onovertroffen pot koffie te zetten en verder verricht hij schoonmaakwerkzaamheden in de werkplaats.

Maar wellicht is Henk Egberts het meest bekend om de tientallen oranje gekleurde vuilniszakken die langs de toegangswegen van Rijssen aan bomen en lantaarnpalen zijn bevestigd. In weer en wind, kou, regen en hitte trotserend houdt hij deze wegen vrij van zwerfaval, zonder ooit te klagen.

Als dank hiervoor heeft de gemeente Henk dus voorgedragen voor de ZAP-speld van de Stichting Nederland Schoon. Het is te hopen dat hij, en velen met hem, zich zo bevlogen (blijven) inzetten voor een schonere omgeving.

Ga terug...