Nieuwe jaarpaal in teken van voorbijgaande tijd - Radio 350
Nu op Radio 350
18:00 - 21:00 uur
De Platenkast
Playing
Straks
21:00 - 22:00 uur
Radio Regio Klassiek
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Nieuwe jaarpaal in teken van voorbijgaande tijd

Geplaatst op: 06-10-2017 |

Zaterdag 14 oktober onthult Jos Kamphuis, voormalig eigenaar van Tastoe Holten en Beyaardier Rijssen jaarpaal 2016 van het Wereldtijdpad. Het kunstwerk is ontworpen door Sophia de Vries. De kunstenares woont en werkt in Holten. De onthulling vindt plaats op de Kalfstermansweide, in het centrum van Holten.

Oktober is de nationale Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar is ‘Geluk’. Een dak boven je hoofd is misschien wel een van de belangrijkste voorwaarden voor een gelukkig bestaan. Een huis biedt beschutting en veiligheid terwijl de tijd voorbij gaat. Als je huis is weg gewaaid of wanneer je het moet ontvluchten, besef je pas hoe kwetsbaar je geworden bent. In het kunstwerk dat Sophia de Vries voor het Wereldtijdpad heeft gemaakt brengt ze beide elementen samen: het huis dat beschutting biedt en de tijd die voorbij gaat.

Integraal onderdeel van het kunstwerk is een informatiekubus met spraakmakende gebeurtenissen uit 2016. Bijvoorbeeld de verkiezing van zakenman Donald Trump tot president, het vredesakkoord van de regering van Columbia met de FARC, de oudste guerrillabeweging van Zuid-Amerika en de ontdekking van wetenschappers dat het heelal echt kan trillen (ze kregen daar zojuist de Nobelprijs voor natuurkunde voor). En dichterbij de Brexit, de couppoging in Turkije, de Nobelprijs voor de Groningse professor Feringa, het plastic draagtasje dat in de ban is gedaan en de dood van voetballegende Johan Cruijff.

De nieuwe jaarpaal wordt zaterdag 14 oktober om 15.30 uur officieel onthuld. Plaats van handeling: de wandelpromenade ter hoogte van de HEMA in het centrum van Holten. Het ‘Huisje met stroom’ is onderdeel van een rij kunstwerken in hartje Holten. Voor het zevende achtereenvolgende jaar heeft de Stichting Wereldtijdpad een kunstenaar opdracht gegeven een bijzondere jaarpaal te ontwerpen. Dat gebeurt in de traditie van dokter Nagelhout, ooit huisarts in Holten, die kunstenaars naar het dorp haalde om er te werken en een kunstwerk achter te laten. De kunstcollectie Nagelhout is nog altijd te bewonderen in het Kulturhus van Holten.

Ga terug...