Historicus Sander Wassing houdt lezing in Rijssens Museum - Radio 350
Nu op Radio 350
18:00 - 21:00 uur
De Platenkast
Playing
Straks
21:00 - 22:00 uur
Radio Regio Klassiek
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Historicus Sander Wassing houdt lezing in Rijssens Museum

Geplaatst op: 08-11-2017 |

In het kader van 500 jaar Reformatie-herdenking houdt historicus Sander Wassing (30) uit Utrecht een lezing in het Rijssens Museum op donderdag 9 november. De lezing begint om 20.00 uur in ’n Koffiehook van het museum. Toegang is vrij, wel wordt een kleine vergoeding van 4 euro gevraagd voor twee keer koffie of thee met iets erbij.

Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is blij dat Wassing nog ruimte in zijn drukke agenda wilde maken voor een lezing in Rijssen. “We zijn erg benieuwd naar zijn kijk op dit stuk geschiedenis, de aanloop naar de Beeldenstorm in 1566 en hoe dat in Twente en speciaal in Rijssen gegaan is.”

Volgens Wassing bereikten in de Nederlanden de sociale, religieuze en economische spanningen een kookpunt in de zomer van 1566. “Overal vonden drukbezochte hagenpreken plaats waarbij de bevolking in feite werd aangespoord tot actie. De vlam sloeg in de pan op 10 augustus 1566 in het nu Franse Steenvoorde. De weken daarna verspreidde de Beeldenstorm zich over het land.”

Overigens zijn in Overijssel geen hagenpreken gehouden. “Wel begon het in Deventer onrustig te worden. In de zuidelijke Nederlanden werd ex-priester Herman Moded actief en organiseerde hagenpreken die door duizenden personen werden bezocht.

De Spaanse koning stuurde de hertog van Alva naar de Nederlanden. Die richtte de Raad van Beroerten op. “Een speciale rechtbank die beeldenstormers moest opsporen en bestraffen. Alva’s ijzeren vuist werd ook in Deventer gevoeld waar ongeveer 70 inwoners werden veroordeeld. Ook in Twente deden de commissarissen van de Raad van Beroerten onderzoek en werden verschillende personen gevonnist. Hoe liep dat met deze mensen af? In Rijssen bleef het betrekkelijk rustig. Hoe kwam dat? Hoe verging het de eerste Rijssense hervormde predikanten? Tijdens de lezing hoop ik daar uitgebreid bij stil te staan.”

Wassing studeerde af op Alva’s Raad van Beroerten. Hij is freelance historicus, houdt lezingen en doet archiefonderzoek. Wassing is conservator van het Historisch Museum in Hazerswoude.

Ga terug...