Oratorium Paulus - Felix Mendelssohn Bartholdy - Radio 350

Oratorium Paulus - Felix Mendelssohn Bartholdy

Geplaatst op: 10-11-2017 |

Op vrijdag 24 november zal het oratorium Paulus van Mendelssohn, voluit Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, uitgevoerd worden door COV Hosanna in de Dionysiuskerk aan de Rozengaarde te Rijssen. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.covhosanna-rijssen.nl, via tel. 0548-540375, bij VVV Readshop Rijssen en bij de koorleden (voorverkoop €26,- , pas 65+ €24,- , t/m 21 jaar €20,- , ingang kerk €28,- ).

Solisten zijn: Margreet Rietveld, Ruth Willemse, Rein Kolpa en Martijn Sanders. Het koor wordt begeleid door Het Van Wassenaer Consort en organist Dick Sanderman. Dirigent is Jacco Camphens.

Mendelssohn was een zeer begaafd musicus; zijn eerste symfonie componeerde hij op 15-jarige leeftijd. De Paulus was zijn eerste grote werk voor koor, solisten en orkest. Hij kreeg de opdracht (op 25-jarige leeftijd) om het leven van Saulus, later Paulus, te vertolken in de muziek. Paulus heeft een zeer bewogen leven gehad. Eerst was hij een fanatiek vervolger van de christenen; hij hielp o.a. bij de steniging van Stefanus. Later wordt hij stil gezet op de weg naar Damaskus en verandert hij in een gedreven verkondiger van het Evangelie van Jezus Christus. Om de levensgeschiedenis van Paulus kracht bij te zetten, gebruikt Mendelssohn vele muzikale middelen. Er zijn prachtige melodieën en aria’s met schitterende orkestklanken. Het werk opent met een 7 minuten durende Ouverture waarin eigenlijk de muziek al voortgestuwd wordt naar een glorieus einde. Mendelssohn was een groot aanhanger van J.S. Bach en dat is met name in de indrukwekkende koralen te horen.

De christelijke oratoriumvereniging Hosanna bestaat vanaf 1949. In 2015 was het 65-jarig jubileum van Hosanna; een bijzondere mijlpaal. In al die jaren zijn prachtige oratoria uitgevoerd. Grote werken die geschreven zijn voor solisten, koor en orkest, soms aangevuld met piano of orgel. De teksten zijn veelal aan de Bijbel ontleend. Een kleine bloemlezing van gezongen werken zijn Die Schöpfung (Haydn), Psalm 42, Elias, Paulus (Mendelssohn), Te Deum (Dvorák), Samson, Judas Maccabeus, The Messiah (Händel), Weihnachtsoratorium (Bach), Ein Deutsches Requiem (Brahms) en nog vele andere werken. Begeleidende orkesten waren het Orkest van het Oosten en Het Van Wassenaer Consort (voorheen Accompagnato). In de afgelopen jaren traden vele bekende vocale solisten op bij de uitvoeringen. Het koor telt momenteel 80 vaste leden. Verheugend is de toename van jonge leden. De leden zijn niet alleen uit Rijssen afkomstig, maar ook uit omliggende plaatsen. Elke dinsdagavond wordt er in het Parkgebouw met veel enthousiasme en overgave gerepeteerd.

Ga terug...