Wethouder Tijhof reikt certificaten uit aan taalvrijwilligers - Radio 350

Wethouder Tijhof reikt certificaten uit aan taalvrijwilligers

Geplaatst op: 21-11-2017 |

Woensdagavond 22 november reikt wethouder Bert Tijhof de certificaten uit aan 20 nieuwe taalvrijwilligers bij het Taalpunt Rijssen-Holten. Het Taalpunt is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties die zich inzetten om laaggeletterdheid te bestrijden én een fysiek punt waar mensen met een taalvraag op weg geholpen worden naar een cursus bij het ROC of hulp van een vrijwilliger. Met hulp van deze nieuwe taalvrijwilligers kan weer een groot aantal mensen met een taalvraag geholpen worden.

Eén op de negen volwassen Nederlanders is laaggeletterd. Met lezen en schrijven hebben zij grote problemen. Een brief van het consultatiebureau of woningcorporatie lezen, het kopen van een treinkaartje of internetbankieren lukt vaak niet. Net als het invullen van een formulier, een e-mail schrijven of kunnen voorlezen aan (klein)kinderen. Hun wereld is kleiner dan die van mensen die wel goed kunnen lezen en schrijven. Dit heeft soms grote gevolgen voor henzelf en hun gezin, maar ook voor de stad waar ze wonen en de maatschappij (ze zijn vaker ziek, doen vaker een beroep op een uitkering, enzovoort).

Stichting Lezen en Schrijven, ViaVie Welzijn, Gemeente Rijssen-Holten, ROC van Twente en de Bibliotheek Rijssen-Holten hebben de handen ineen geslagen en samen met organisaties die in aanraking komen met laaggeletterden zetten zij zich in voor een geletterd Rijssen-Holten. Deze ‘bondgenoten’ hebben tijdens de opening ruim twee jaar geleden het samenwerkingsconvenant ondertekend.

Via het Taalpunt worden mensen met lees- en schrijfproblemen begeleid naar een passend traject. Het Taalpunt in de Bibliotheek in Rijssen wordt op maandag van 9.00-10.30 uur en op donderdag van 19.00-20.00 uur bemand door Hannie Nijkamp van ViaVie Welzijn. Op andere tijden is zij telefonisch bereikbaar op nummer 0548-362755. Mensen met een taalvraag en vrijwillige taalcoaches kunnen bij haar terecht voor hulp en advies.

Ga terug...