Schoonhuis Zorg Accent stopt met PGB Alpha bemiddeling - Radio 350
Nu op Radio 350
18:00 - 21:00 uur
De Platenkast
Playing
Straks
21:00 - 22:00 uur
Radio Regio Klassiek
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Schoonhuis Zorg Accent stopt met PGB Alpha bemiddeling

Geplaatst op: 24-11-2017 |

Na 20 mei 2018 stopt Schoonhuis-ZorgAccent met haar werkzaamheden in de bemiddeling Hulp bij het Huishouden tussen cliënten en Alphahulpen. Alphahulp bestaat uit hulp bij huishoudelijke werkzaamheden voor mensen die deze niet meer helemaal zelf kunnen doen. Het besluit om met de bemiddeling te stoppen is genomen omdat er al langere tijd door gemeenten minder beschikkingen worden afgegeven voor een PGB Alpha. Voor Schoonhuis-ZorgAccent B.V. betekent deze ontwikkeling dat de bemiddelingsfunctie niet langer uit kan. Schoonhuis-ZorgAccent B.V. houdt op te bestaan. Cliënten behouden hun huishoudelijke hulp; in welke constructie de hulp wordt voortgezet hangt af van de gemeente waarin zij wonen.

De betrokken cliënten en Alphahulpen zijn hierover deze week geïnformeerd. Schoonhuis-ZorgAccent B.V. draagt voor de cliënten, indien gewenst, in de gemeenten Hellendoorn en Twenterand zorg voor een goede overgang naar een aanbieder die hulp in de huishouding biedt op basis van een Zorg in Natura-financiering. In deze gemeenten kunnen cliënten en hun vertrouwde Alphahulp terecht bij zusterorganisatie ZorgAccent Huishoudelijke Hulp B.V. zodat zij hun samenwerking kunnen voortzetten. Alphahulpen komen dan in loondienst bij ZorgAccent huishoudelijke Hulp B.V. waardoor hun rechtspositie verbetert. In Rijssen Holten zal
BTK Dienstverlening aan Huis de PGB Alpha bemiddelingsfunctie overnemen van Schoonhuis-ZorgAccent B.V.

Hulp bij het huishouden via Persoons Gebonden Budget (PGB) Alphahulpen
Een aantal Twentse gemeenten bood de afgelopen jaren cliënten die hulp bij het huishouden nodig hebben de mogelijkheid deze te regelen en ontvangen via een speciale vorm van een persoonsgebonden budget (PGB), namelijk het PGB-Alpha. Hierbij heeft de cliënt de regie en is de ingeschakelde Alphahulp formeel ‘in dienst’ bij de cliënt. Om de cliënt te ondersteunen in deze werkgeverstaak bemiddelt Schoonhuis-ZorgAccent B.V. bij het vinden van een passende Alphahulp. Ook regelen zij vervanging bij ziekte van de vaste Alphahulp. De Sociale Verzekeringsbank ziet toe op een rechtmatige toepassing en besteding van het PGB Alpha.

Sociale meerwaarde van de hulp bij het huishouden
Maatschappelijk verandert de visie op de organisatie van hulp bij huishouden. Na jaren van sturen op de laagste prijs hebben werkgevers en werknemerspartijen de noodklok geluid. Het ministerie van VWS heeft hierop gereageerd met een Algemene Maatregel van Bestuur. Deze maatregel geeft een kader aan gemeenten en werkgevers waarin duidelijker dan voorheen een ondergrens is aangegeven waar het gaat om beloning en arbeidsomstandigheden van werknemers in de hulp bij het huishouden. Hulp bij het huishouden heeft naast de concrete huishoudelijke bijdrage ook een grote sociale meerwaarde. Ondanks dat cliënten en Alphahulpen de zelfstandigheid en onafhankelijkheid die hoort bij deze PGB Alpha waarderen, bieden gemeenten bij voorkeur deze hulp en ondersteuning aan als Zorg in Natura.

Ga terug...