Vuurwerk 4 pro’s only - Radio 350
Nu op Radio 350
23:00 - 00:00 uur
Muziek om te dromen
Playing
Straks
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Vuurwerk 4 pro’s only

Geplaatst op: 22-12-2004 |

De jaarlijkse vuurwerkcampagne gaat binnenkort weer van start. De slogan voor dit jaar is “Vuurwerk 4 pro’s only”!

Evenals voorgaande jaren zal aan leerlingen van groep 7 in het basisonderwijs en aan leerlingen van de eerste klas in het voortgezet onderwijs voorlichting gegeven worden over het veilig omgaan met vuurwerk.
Op de basisscholen gebeurt dit door medewerkers van de Politie Twente.
Halt Twente neemt de voorlichting op het voortgezet onderwijs voor haar rekening.

Onderwerp van de gastlessen is het veilig afsteken en bewaren van vuurwerk. Hierbij zal nadrukkelijk worden gewezen op de gevolgen van het afsteken van vuurwerk in de onmiddellijke nabijheid van personen en dieren. Ieder jaar vallen hierdoor weer slachtoffers, die al dan niet zwaar verminkt worden door ontploffend vuurwerk.

Een groot aantal scholen heeft zich inmiddels opgegeven voor de gastlessen. Hiermee worden ruim 10.000 Twentse jongeren tussen de 10 en 15 jaar bereikt.

De jaarwisseling nadert weer met rasse schreden en de eerste knallen in verband met het "uitluiden" van het oude jaar worden weer gehoord. Helaas heeft de politie de eerste bekeuringen al weer uitgedeeld aan jongeren die het niet kunnen laten te wachten tot de laatste dag van het jaar. Ook zijn er in Twente reeds twee slachtoffers gevallen door vuurwerk. Vrijdag 26 november raakte een 15-jarige jongen in Hengelo zwaar gewond aan zijn hand nadat hij met vuurwerk had geëxperimenteerd. De jongen had een lont aan een patroon bevestigd en vervolgens aangestoken.
In Enschede raakte woensdag 1 december een 11-jarige jongen zwaar gewond aan zijn hand toen hij vuurwerk dat niet ontploft was, van straat had opgepakt. Het vuurwerk knalde in zijn hand uit elkaar.

Door de politie wordt opgetreden tegen jeugdigen die te vroeg of op onveilige wijze omgaan met vuurwerk. Dit geldt ook bij het bezit van vuurwerk buiten de toegestane periode en bij illegaal vuurwerk. In bovengenoemde gevallen wordt het vuurwerk inbeslaggenomen. Bij jongeren van 10-18 jaar zal een verwijzing naar Halt plaatsvinden onder het motto "Te vroeg geknald? Naar Halt!".
In andere gevallen wordt proces-verbaal opgemaakt.Voor alle duidelijkheid volgen hieronder de regels die gelden voor het kopen en afsteken van vuurwerk. Ook geven wij u hierbij nogmaals de belangrijkste tips voor het veilig omgaan met vuurwerk.


Regels

· Als je 16 jaar of ouder bent, mag je zelfstandig vuurwerk kopen
· Vuurwerk kopen mag dit jaar alleen op woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 december
· Vuurwerk afsteken mag vanaf 31 december om 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur
· Bezit van illegaal vuurwerk (hieronder vallen ook strijkers) is strafbaar

Let op: vuurwerk moet voorzien zijn van een Nederlands opschrift en gebruiksaanwijzing en de vermelding “bestemd voor particulier gebruik”.


Tips

· Gooi nooit vuurwerk naar mensen of dieren
· Bewaar vuurwerk altijd op een droge, koele plek, bijvoorbeeld in een blikken trommel
· Lees de Nederlandse gebruiksaanwijzing goed door en doe wat er staat
· Vuurwerk steek je aan met een aansteeklont
· Stop vuurwerk nooit in je zak
· Draag veilige kleding (liefst katoen) zonder capuchon
· Zet vuurpijlen in een met zand verzwaarde fles voor je ze aansteekt. Dan vallen ze niet om
· Afstand houden; zes meter is safe
· Vuurwerk dat weigert of vuurwerk van vorig jaar, nooit aansteken. Het kan direct ontploffen. Maak het nat en gooi het weg
· Toch een brandwond? Houdt de wond dan minstens 10 minuten koel onder koud stromend water. Richt de straal niet recht op de wond, maar laat het water er van bovenaf overheen lopen
· Ruim vuurwerkresten meteen op. Veel ongelukken met kinderen gebeuren bij het afsteken van “weigeraars”.


Wat als regels worden overtreden?

· Kinderen van 12 tot 18 jaar die zich niet aan de regels houden, worden door de politie doorgestuurd naar Halt. Met Halt maken ze afspraken over een straf. Vaak bestaat de straf uit een aantal uren werken. Ook moet de eventuele schade worden vergoed.
· Voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar bestaat de Stop-reactie, die ook door Halt wordt uitgevoerd.Let op:

Het invoeren, voorhanden hebben en gebruik van gas- en alarmpistolen (de zogenaamde “vuurwerkpistolen”) en bijbehorende patronen is in Nederland verboden. Dit is strafbaar gesteld in de Wet Wapens en Munitie en wordt aangemerkt als een misdrijf.
Elk jaar weer worden deze pistolen en patronen tijdens controles aan de grens aangetroffen. Ook dit jaar zal de politie hierop controleren. In alle gevallen worden deze door de politie in beslag genomen en wordt proces-verbaal opgemaakt. Dit geldt ook voor minderjarigen. Het proces-verbaal wordt naar Justitie doorgezonden, waarna door Justitie een straf zal worden opgelegd.

Ga terug...