Expositie “De Nagelhoutreis van Stien Eelsingh” - Radio 350

Expositie “De Nagelhoutreis van Stien Eelsingh”

Geplaatst op: 27-03-2007 |

In de bovenhal van het gemeentehuis van Rijssen-Holten aan de Smidsbelt in Holten wordt van 29 maart tot en met 31 mei a.s. een expositie van werken van Stien Eelsingh gehouden. Dit werk is door haar in oktober 1950 gemaakt tijdens de “Nagelhoutreis” naar het Zuidfranse St. Tropez. Een groot deel van de geëxposeerde werken zijn speciaal ten behoeve van deze expositie uit bruiklenen verkregen.

Stien Eelsingh (1903-1994) was één van de eerste kunstenaars die door bemiddeling van de Holtense huisarts J.P. Nagelhout werd uitgezonden. Door de contacten met collega-arts Schönfeld Wichers (Belcampo) werd Nagelhout waarschijnlijk geattendeerd op de in Staphorst wonende kunstenares.
Schönfeld Wichers woonde en werkte in Bathmen; daarvoor had hij waargenomen in Staphorst.
Nagelhout bracht Stien Eelsingh onder in het Zuidfranse plaatsje Le Rayol, waar hoteleigenaar André Haller de scepter zwaaide. Na enkele dagen verhuisde Stien naar een ander hotel van Haller, La Michaudière in St. Tropez. Stien verkende niet alleen de plaats zelf, maar kwam door contacten met autobezitters ook in karakteristieke naburige plaatsen als Ramatuelle en Grimaud. Deze expositie is een neerslag daarvan.

De expositie op de bovenverdieping van het gemeentehuis kan bezocht worden op maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren en op donderdagavond bovendien van 18.00 uur tot 19.30 uur.

Ga terug...