Nieuwe thema-expositie oudheidkamer - Radio 350
Nu op Radio 350
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Playing
Straks
18:00 - 19:00 uur
Vandaag Lokaal
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Nieuwe thema-expositie oudheidkamer

Geplaatst op: 14-04-2007 |

“De Klearwinkel”

Naast haar permanente expositie kent de Oudheidkamer “Hoolt’n” eens per twee jaar een wisselende thema-expositie. De afgelopen twee jaren was de historie van de Hoolter keune-koopleu het onderwerp van deze thema-expositie, een bijzonder geslaagde thema-expositie.
Op vrijdag 20 april as. opent de oudheidkamer in haar expositie-ruimte in het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat een nieuwe thema-expositie met als onderwerp ‘De klearwinkel’, oftewel de handel in manufacturen.

Begin vorige eeuw en daarvoor waren er vele mannen, vaak zelf kleermaker, die met een transportfiets ‘de boer op gingen’. Zij hadden stoffen, manufacturen, bij zich, ingepakt in linnen zakken. Wilde de klant een nieuw pak, dan werd thuis de stof uitgezocht, werd de maat genomen en ging de kleermaker weer met de opdracht naar huis. Thuis dreef de vrouw van de kleermaker vaak een eenvoudige manufacturenwinkel, sommige van deze winkels groeiden later uit tot grotere modewinkels. Holten kende in de jaren vijftig van vorige eeuw nog een behoorlijk aantal van deze winkels.

De vrijwilligers van de werkgroep Expositie van de oudheidkamer hebben, met hulp van andere werkgroepen, zich weer veel tijd en inspanning getroost om er een leuke en interessante thema-expositie van te maken. Zij zijn daar bijzonder goed in geslaagd.
Door middel van foto’s, maar vooral door het tentoonstellen van materialen en het uitbeelden van werksituaties, wordt een beeld gegeven van hoe het er in de jaren vijftig van de vorige eeuw aan toe ging. Voor veel Holtenaren zal dit herinneringen oproepen, evenals voor de oudere toerist, want dit was landelijk een algemeen voorkomende vorm van winkelnering. Voor jongeren geeft het de mogelijkheid om ook van deze kant van de historie kennis te nemen.

Graag willen wij u uitnodigen de expositie te bezoeken, de toegang is gratis.

De oudheidkamer is geopend tijdens de periode van 20 april tot en met 27 oktober op: maandag, dinsdag en vrijdag van 13.30 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 12.30 uur.

Ook nieuwe begunstigers (minimale bijdrage Euro 5,--) zijn van harte welkom. Opgave bij ons secretariaat Jolanda Ulfman, telefoon 0548-361429, e-mail oudheidkamer-holten@home.nl.

Ga terug...