Bob blijft fris - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Bob blijft fris

Geplaatst op: 15-01-2005 |

‘Bob blijft fris’ een veelgehoorde uitspraak in cafés, sportkantines en andere horecagelegenheden. Het wordt steeds gebruikelijker dat iemand in een gezelschap de Bewust Onbeschonken Bestuurder is die de anderen veilig thuis kan brengen. Mede met dank aan ‘Bob’ is er meer aandacht voor voorlichting en educatie en door de intensievere controles is het verkeer een stuk nuchterder geworden. Toch worden bij de controles nog regelmatig rijbewijzen ingevorderd van de bestuurders omdat bij controle het alcoholgebruik dermate is dat zijn boven de 1,3 promille komen. De oogst van de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 januari in Twente; Vier rijbewijzen ingevorderd in verband met overmatig alcoholgebruik met promillages tussen de 1,4 en 2,6.

Controles
Door de intensieve controles door de politie Twente is het aantal overtreders wel afgenomen, maar het gevaar van alcohol in het verkeer is voldoende om niet te stoppen met de controles. In Overijssel valt bijna 7% van alle verkeersslachtoffers bij een ongeval waarbij één van de partijen alcohol heeft gebruikt. Gemiddeld is bij ongeveer twintig procent van alle verkeersongevallen drank in het spel. Alcohol blijft een grote risicofactor in het verkeer. In 2003 kwamen 185 mensen om het leven door een alcoholongeval, 17% van alle dodelijke slachtoffers.

Alcohol en de feiten
Onder invloed van alcohol of drugs neemt de reactiesnelheid af, wordt het moeilijker om afstanden in te schatten en wordt het gezichtsveld smaller. De automobilist overschat vaak zijn mogelijkheden. Je wordt overmoedig en in het verkeer is dat misdadig: in 2003 goed voor drieduizend ziekenhuisgewonden in Nederland en 185 dodelijke slachtoffers. Bij een promillage boven de 1,5 loopt de bestuurder 200 keer meer risico betrokken te raken bij een verkeersongeval. Al bij één of twee glazen alcohol is er een lichte toename van het risico op een ongeval. Bij twee a drie glazen wordt de wettelijke grens van 0,5 promille gehaald en is de kans op een ongeval al anderhalf keer groter. Daarom is het altijd beter om nuchter achter het stuur te zitten.

Controles
Door de politie Twente wordt zowel overdag, ’s avonds en ’s nachts gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Bij een controle ben je verplicht mee te werken. Weiger je medewerking dan word je rijbewijs ingevorderd en wordt er ook proces verbaal opgemaakt. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete van tenminste € 190,- tot een ontzegging van de rijbevoegdheid voor maximaal vijf jaar (10 jaar bij herhaling). De komende maanden zal de politie Twente de controles intensiveren in het kader van de landelijke campagne. De campagne loopt tot half maart 2005. Controles vinden door de hele regio plaats zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Bob blijft zichtbaar
Op posters en via radio en televisie kom je de campagne tegen. De voorlichting gaat net als de controles door deze winter. De combinatie van voorlichting en handhaving levert succes op. Het aantal ‘alcomobilisten’ is dalende en ligt inmiddels onder de vier procent. Het gaat niet slecht maar het kan nog steeds beter gezien het aantal slachtoffers.

Ga terug...