Dertiende Twents culturele avond - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Dertiende Twents culturele avond

Geplaatst op: 15-09-2007 |

RIJSSEN - De dertiende Twents culturele avond van de Kulturele Raad Rijssen (KRR) heeft als motto “Typisch Riessen(s)”. Vrijdag 5 oktober buigt zich een drietal sprekers én een forum met regionale en plaatselijke prominenten over de vraag wat er nu zo typisch aan Rijssen is. De KRR-organisatoren Dick ter Harmsel en Gerrit Ligtenberg zeggen dat dit jaar gekozen is voor een anders dan andere invulling van de jaarlijkse Twents culturele avond.

“De avond heeft in feite twee onderwerpen. Vóór de pauze houdt oudstreektaalconsulent Gerrit Kraa een lezing over wat er nu zo typerend is aan Rijssen op levensbeschouwelijk gebied. Kraa onderzoekt welke bestanddelen van het binnen- en buitenkerkelijk leven Rijssen gemaakt hebben tot wat het nu is. Hoe kan het dat in Rijssen de grootste kerk maar ook de grootste discotheek van Nederland staat? En natuurlijk is dat nog maar één aspect,” aldus Ter Harmsel en Ligtenberg.

Naar aanleiding van zijn speech lanceert Kraa verder twee stellingen waarover het prominentenforum gaat discussiëren. “We hebben gekozen voor een kakelbont gezelschap waarin autochtone en allochtone Rijssenaren zitten. Hoe kijken deze mensen tegen Rijssen aan. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een buitenstaander als burgemeester J. J. van Overbeeke van Hellendoorn bereid gevonden om te vertellen hoe hij tegen de buurgemeente aan kijkt,” aldus de organisatoren. “De andere forumleden zijn de Rijssense huisarts K. van der Burgh, KRR-bestuurslid D. van Corbach, oudwerkgeversvoorzitter J. Flim, Reggesteyngeschiedenisdocent W. Groenewegen, burgemeester B. Koelewijn, wethouder H. ter Keurst en last but not least de Twentse bijbelvertaler professor A. van der Meiden.”

Ter Harmsel en Ligtenberg hebben er alle vertrouwen in dat dit gezelschap met kennis van zaken kan praten over de beide hoofdthema’s van de avond. “Na de pauze komt het tweede hoofdthema aan bod. Dan verzorgen Arie Jansen en Gerrit Dannenberg een lezing over de typisch Rijssense economie en bedrijvigheid. Jansen en Dannenberg zijn in het dagelijks leven docenten aan het plaatselijke Fruytier College. Zij gaan in op de plaatselijke ondernemersgeest. Hoe is de sterke groei van het Rijssense bedrijfsleven ten opzichte van andere gemeenten in regio te verklaren? Wat is het geheim achter het succes van de Rijssense ondernemingen?” Ook Jansen en Dannenberg poneren twee stellingen over de Rijssense ondernemersgeest waarover het forum vervolgens gaat distern en dreestikn. Uiteraard wordt het publiek uitgenodigd zich in de discussie te mengen.

Ter Harmsel en Ligtenberg voorspellen een boeiende avond. “De algehele leiding is in vertrouwde handen van RTV Oostpresentatrice Thea Kroese en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door het muziekgezelschap Bonne Route uit Doetinchem. De toegangsprijs is 5 euro per persoon en daar zit dan een kop koffie bij in. We beginnen om 20.00 uur. Dat is ook nodig, want het is een vol programma,” zeggen Ter Harmsel en Ligtenberg, “maar absoluut de moeite waard. Rijssenaren kunnen deze avond in de spiegel kijken en niet-Rijssenaren zijn in de gelegenheid hun kijk op Rijssen in de goede zin van het woord bij te stellen.”

Toegangskaarten zijn dagelijks verkrijgbaar aan het Parkgebouw en bij de VVV. De organisatoren raden aan om vroegtijdig kaarten aan te schaffen. “Zeker gezien het thema van deze avond zou de toeloop wel eens heel groot kunnen zijn. We zien trouwens ook dat de belangstelling voor deze avonden in de loop der jaren flink toegenomen is en dat vinden we bijzonder plezierig,” aldus Ter Harmsel en Ligtenberg.


Het programma vindt u onderstaand. Meer weten over de Twents culturele avond? Dick ter Harmsel (tel. 0548512035) en Gerrit Ligtenberg (0548514682) van de Kulturele Raad Rijssen zullen u graag te woord staan.

Ga terug...