Alarmering AED-project Rijssen-Holten verbeterd - Radio 350
Nu op Radio 350
10:00 - 12:00 uur
350 RegioRuil
Playing
Straks
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Alarmering AED-project Rijssen-Holten verbeterd

Geplaatst op: 27-03-2008 |

Alarmeringssysteem AED-project Rijssen-Holten verbeterd

Voortaan oproep vrijwilligers via sms-bericht

In 2005 is de gemeente gestart met het AED-project. De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit is een klein handzaam kastje waarmee het hart na een hartstilstand weer op gang gebracht kan worden. Inmiddels zijn overal in de gemeente AED’s geplaatst die bij een hartstilstand ingezet kunnen worden.

De AED’s worden bediend door getrainde vrijwilligers, die tot voor kort mondeling of telefonisch gealarmeerd werden aan de hand van lijsten in de kasten waarin de AED zijn geplaatst of door burgers genoteerde namen van vrijwilligers op de uitgereikte AED-flyers. De wijze van alarmeren van de vrijwilligers is onlangs sterk verbeterd als gevolg van het Twentse lekenhulpverleningsproject.

Alle vrijwilligers, die zich hebben laten registreren in een database bij de meldkamer van de ambulancedienst, krijgen nu een sms-bericht op zijn of haar mobiele telefoon met de instructies, plaats van AED en adres van hulpvrager, wanneer zich een ‘hartstilstand voordoet’ in zijn of haar omgeving. Hierdoor kan eerder worden gestart met hartmassage/reanimatie en het gebruiken van een Automatische Externe Defibrillator (AED). De overlevingskans bij een acute hartaandoening wordt hiermee sterk verbeterd.

Alle vrijwilligers, die deelnemen aan het AED-project Rijssen-Holten, hebben een brief gehad over deze nieuwe manier van alarmeren met het verzoek zich te registreren in de database bij de meldkamer. Registeren kan via de website www.lekenhulpverlening.nl. Hulpverleners die niet beschikken over een computer en een internetaansluiting worden via de gemeente geholpen met registratie.

De apparaten, die 24 uur per dag bereikbaar zijn, zijn opgehangen in een groene kast voorzien van een zwaailicht en een akoestisch signaal. Deze treden in werking zodra de kast wordt geopend. De locaties zijn vanaf de openbare weg te herkennen aan een groen driehoekig schild met daarop een hartvormig logo en de tekst ‘AED’. Voor de totale gemeente zijn 25 AED’s beschikbaar. In Holten zijn 6 AED’s aanwezig, in Rijssen 18 en in Dijkerhoek 1. In de bijlage treft u een overzicht aan met de specifieke locatiegegevens van de AED’s.

Voor vragen of meer informatie over het AED-project kan contact worden opgenomen met de heer H. van den Noort van de afdeling Mens en Werk van de gemeente. Dit kan telefonisch of via e-mail: (0548) 854 428 of h.vandennoort@rijssen-holten.nl.


Ga terug...