Debuut WK mennen smaakt naar meer - Radio 350

Debuut WK mennen smaakt naar meer

Geplaatst op: 07-09-2008 |

Tijdens de Wereldkampioenschappen Vierspanmennen in het Betuwse Beesd heeft Rijssenaar Herman ter Harmsel een verdienstelijk debuut gemaakt. Als gebruikelijk begon de wedstrijd met de dressuurproef en maar liefst 58 aanspanningen maakten van dit onderdeel een boeiend gevecht om de punten. Met een goede dressuur kun je veel winnen, maar ieder foutje wordt ook afgestraft en dat alles onder het toeziend en beoordelend oog van een internationale jury van vier personen.
De dressuur in het enige onderdeel van een vierspanwedstrijd waarvan de uitslag altijd veel discussie oproept door de jurering. Ook nu waren de verschillen in de uitslagen veel te groot, alle kenners waren het daar over eens en dat zijn er in de paardensport heel veel.

Maar de mooiste proef werd gereden door Amerikaan Chester Weber, direct gevolgd door topfavoriet IJsbrand Chardon, met een puntentotaal van respectievelijk 32 en 36 punten.
Vriend en vijand vonden de dressuurproef van Herman ter Harmsel heel mooi, het team was heel tevreden en was van mening dat dit de mooiste proef was ooit door het team gereden. Als debuterende deelnemer is de kans op een hoge klassering niet groot. Met andere woorden, je begint al met achterstand. Toch wist Herman ter Harmsel zich op een keurige 16e plaats te klasseren met een puntentotaal van 51,46 en het team kon met een goed gevoel de marathonwedstrijd op zaterdag tegemoet zien.
Onder goede omstandigheden en het toeziend oog van tienduizenden toeschouwers begon de Rijssenaar tegen het middaguur aan de hindernissen en bereikte met een gelijkmatige race zonder problemen als 28e de finish.
De talrijke supporters uit Rijssen hadden zich voor een groot deel verzameld rond de waterhindernissen waar een grote tribune afgeladen vol zat. Dat zorgde voor een geweldige sfeer. Bij het verlaten van het “stadion” kregen alle deelnemers een gul applaus. Bij de Rijssenaren zorgden alle supporters voor extra toejuichingen en Herman vond het prachtig.
“Dit motiveert me geweldig en ik wil de Vriendenclub van het Vierspanteam bedanken voor alle steun. Ik zal mijn uiterste best doen om er over twee jaar in Kentucky opnieuw bij te zijn. Het debuut is nu gemaakt en ik hoop dan in het landenteam deel te nemen. Alle begin is moeilijk, maar achteraf zijn wij tevreden met het resultaat van de eerste twee onderdelen”.
De talrijke supporters zorgden ‘s avonds voor een klein feestje op de camping bij het wedstrijdterrein en ook voor het team was er reden tot ontspanning.

Maar er volgde nog één onderdeel op zondag, de vaardigheidsproef, dat begon al vroeg met de laagstgeklasseerde en Herman had alle tijd om zich goed voor te bereiden op dit ‘kegelrijden’.

Helaas was het resultaat van de vaardigheidsproef teleurstellend en op dit onderdeel eindigde Herman ter Harmsel ver in de achterhoede. Weliswaar bleef hij met een 29e plaats in de eindrangschikking nog net in de bovenste helft van het schema, maar dit is beneden zijn stand als lid van het A-kader.
Drie keer raakte hij de kegels en bovendien lukte het niet om binnen de voorgeschreven tijd te finishen.
Maar het goede gevoel overheerst en bovendien is hij blij voor zijn Nederlandse collega-menners die goud haalden waarmee zijn sport een positieve stimulans heeft gekregen en daar is het Rijssense vierspanteam ook mee gebaat.

Ga terug...