Rijssen-Holten wacht opnieuw zuinig jaar - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Rijssen-Holten wacht opnieuw zuinig jaar

Geplaatst op: 27-02-2005 |

RIJSSEN - Burgemeester en Wethouders van Rijssen-Holten trappen nu al flink op de rem voor volgend jaar. Er is dan geen geld voor nieuw beleid, op een enkele uitzondering na, en er moet 85.000 euro worden bezuinigd op grote (verkeers)projecten. Ook het kulturhus in Holten dreigt het slachtoffer te worden.


De eerste aanzet voor de begroting van volgend jaar levert alleen goed nieuws op voor het jumelagecomité. Dat kan volgend jaar rekenen op 5.000 euro, omdat het college het belangrijk vindt dat de uitwisselingscontacten met de Duitse plaatsen Winterberg en Steinfurt moeten blijven. Nieuwe initiatieven in de gemeente Rijssen-Holten krijgen het moeilijk, want het college zegt er volgend jaar geen geld voor te hebben.

Er moet minder geld worden uitgetrokken voor beheer en onderhoud van gemeentelijke eigendommen en ook de afdelingsbudgetten worden ingekrompen.

Het meeste geld moet volgens het college worden weggehaald bij strategische projecten als de lange termijnvisie verkeer en vervoer (LTVV Rijssen) en het verkeersstructuurplan (VSP Holten). Maar ook het toch al op de lange baan geschoven bedrijventerrein De Kol en het Holtense kulturhus-in-wording blijven naar verwachting niet buiten schot. Van het schrappen van onderdelen van de zogenaamde strategische visie is geen sprake. ‘We willen geen afbreuk doen aan de kwaliteit van deze projecten’, aldus burgemeester B. Koelewijn in een toelichting.

Verder wil het college de komende maanden bezien of er valt te bezuinigen op de zwembaden en de gemeenteloketten in Rijssen en Holten. Koelewijn: ‘Niet dat we direct overwegen om tot sluiting van een zwembad of gemeenteloket over te gaan, maar misschien kunnen we wat doen met de openingstijden. In de daluren bijvoorbeeld.’ De maatschappelijke effecten van de bezuinigingsmaatregelen worden volgens de burgemeester goed bekeken. Daar is ook nog alle tijd voor, want pas in september wil het college definitief beslissen waar de benodigde 85 mille vandaan moet komen. De begroting voor 2006 wordt vervolgens in november door de gemeenteraad vastgesteld.

Dan is er wellicht ook meer duidelijkheid over de manier waarop het kabinet met de onroerende-zaakbelasting (ozb) om wil gaan. Zet dat de ‘maximering’ van de jaarlijkse verhoging met niet meer dan twee procent door, dan zit de gemeente Rijssen-Holten daar volgend jaar één procent boven. Eerder werd al met de gemeenteraad afgesproken dat de ozb telkens twee procent omhoog gaat om onder meer de nieuwbouw van het gemeentehuis van te betalen. De inflatiecorrectie bedraagt volgend jaar één procent.

Moet Rijssen-Holten zich beperken tot twee procent, dan is dat volgens wethouder W. ter Schure van Financiën ‘geen ramp’. Daar is namelijk al rekening mee gehouden. ‘Gaat die maximering’ toch niet door, dan hoeven we volgend jaar minder te bezuinigen.’


Ga terug...