Opvang katten naar recordhoogte - Radio 350

Opvang katten naar recordhoogte

Geplaatst op: 13-03-2005 |

RIJSSEN - De Dierenbescherming Rijssen en omstreken heeft een druk jaar achter de rug. Volgens woordvoerster Evelien Westhoff zijn in 2004 in totaal 864 dieren bij haar binnengebracht. ‘Heel veel’, stelt ze.


De hoofdmoot hiervan vormen katten. De Dierenbescherming kreeg hiervan alleen al 282 exemplaren onder haar hoede, ruim honderd meer dan in het jaar daarvoor. ‘Het lijkt erop dat mensen er veel makkelijker mee worden’, oppert Westhoff. ‘Alsof mensen denken: de kat voldoet niet aan mijn wensen? Dan doen we ’m weer weg.’ Onverantwoordelijk gedrag, vindt ze. Opvallend is dat veel katten in 2004 zwervend in tuinen of langs de weg werden aangetroffen - en minder in het bos.

Onder de dieren met wie de Dierenbescherming te maken kreeg waren daarnaast ook veel konijnen, 56 in getal. Verder was het een grote verscheidenheid aan dieren, van parkieten tot moerasschildpadden en van goudfazanten tot een fret. Het aantal honden waarvoor een oplossing gezorgd moest worden, bedroeg in 2004 in totaal 22. Verder stond de Dierenbescherming klaar voor dieren uit de natuur die hulp nodig hadden.

De groei van het aantal opgevangen dieren heeft ook te maken met een goed functionerende dierenambulance, vermoedt Westhoff. Dat succes heeft een keerzijde: ‘Dit kost veel geld. Vooral de dierenartskosten zijn gigantisch.’ De Dierenbescherming probeert bij de gemeente Rijssen-Holten meer geld los te krijgen voor de dierenopvang.


Ga terug...