15 hectare bos uitgedund - Radio 350

15 hectare bos uitgedund

Geplaatst op: 13-03-2005 |

Duizenden naaldbomen worden de laatste weken op en rond de Friezenberg gekapt. Het zijn bomen die volgens Staatsbosbeheer eigenlijk niet in het natuurgebied thuishoren. De drastische maatregel is nodig om het oorspronkelijke loofbos te beschermen.


De bosjes rond de Friezenberg liggen bezaaid met boomstammen. Duizenden dennen, sparren en lariksen zijn de afgelopen dagen in het natuurgebied tussen Markelo en Rijssen gekapt. Bezorgde wandelaars plaatsen er vraagtekens bij, ervaart boswachter Arie Rouwhof van Staatsbosbeheer. ‘Mensen vragen zich of het wel nodig is om al die bomen te kappen.’

De rigoureuze uitdunning ís nodig, verklaart de boswachter. ‘De naaldbomen overwoekeren het natuurlijke loofbos met vooral eiken en berken. Door de dichte begroeiïng komt er geen zonlicht op de bomen. Struiken en kruidenlaag, met bijvoorbeeld lijsterbes, krentenboompjes en varens, krijgen zo geen kans zich te ontwikkelen’, verklaart Rouwhof. De meeste naaldbomen zijn aangeplant, weet de boswachter.

Dus merkten medewerkers van Staatsbeheer duizenden naaldbomen rond de Friezenberg met een rode streep. De bomen worden gekapt door een bomenrooier die zich op rupsbanden tussen de stammen in het bos voortbeweegt. Een processor aan een reusachtige arm zaagt de boom in een paar seconden boven de grond af. Vervolgens wordt de stam opgetild en tussen twee walsen getrokken, waarbij de boom wordt ontdaan van alle takken. Daarna wordt de ‘schone’ stam door de processor in stukken van zo’n twee meter van. Het hout gaat naar de aannemer, bosbouwbedrijf Samca uit Apeldoorn. ‘Palethout’, weet boswachter Rouwhof.

Ongeveer vijftien hectare bos wordt dezer dagen gedund. Om de klus zo snel mogelijk te klaren raast de processor ook ’s morgens vroeg en ’s avonds laat rond de Friezenberg. De machinisten, die in ploegendienst werken, zoeken dan met behulp van

een schijnwerper de juiste stammen uit. Lang niet alle naaldbomen worden overigens gekapt. Voor de ‘afwisseling ‘ in het bos blijft een behoorlijk aantal staan. De processor is ook de komende jaren op De Borkeld te vinden Staatsbosbeheer heeft op verschillende plekken grond in het natuurgebied aangekocht. Heide en jeneverbesstruiken moeten er een kans krijgen. Dat kan alleen als bomen het veld ruimen.


Ga terug...