Reggesingel tóch geen harde grens - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Reggesingel tóch geen harde grens

Geplaatst op: 13-03-2005 |

RIJSSEN - De Reggesingel wordt toch geen harde schoolgrens, als het aan het college van Burgemeester en Wethouders ligt. Het plan lag een half jaar geleden al op tafel, maar stuitte toen op verzet van het basisonderwijs. Op verzoek van de raad werd een onderzoek ingesteld. Een harde schoolgrens is niet strikt nodig, constateert het college nu.


De hele discussie over de Reggesingel al dan niet als harde schoolgrens draait om de groei die zowel de protestants-christelijke Julianaschool als de reformatorische Banisschool doormaken. Het gaat om tijdelijke groei in de jonge woonwijk Veeneslagen.

Vergrijst de wijk na verloop van tijd, dan loopt het aantal leerlingen van beide basisscholen terug. Daarom zijn ze bij de gemeente huiverig om nu veel klaslokalen bij te bouwen die na verloop van tijd overbodig worden. Een harde schoolgrens, zoals de schoolbesturen graag willen, betekent dat de gemeente genoodzaakt is in de wijk zelf voor extra lokalen te zorgen. Wordt er geen harde schoolgrens gehanteerd, dan kunnen leerlingen uit de Veeneslagen bij leegstand van klaslokalen aan de overkant van de Reggesingel daar naartoe worden gestuurd. Onpraktisch en gevaarlijk is dat, volgens de protestants-christelijke en reformatorische schoolbesturen.

Maar volgens het college valt het allemaal wel mee. Die harde schoolgrens is helemaal niet nodig. Dat blijkt volgens het college ook uit nader onderzoek. De leerlingprognose geeft aan dat de groei in Veeneslagen zo’n beetje aan de top zit. In werkelijkheid lopen zowel de Julianaschool en de Banisschool zelfs achter bij de prognose.

Schoolwoningen

Omdat nog een onderzoek loopt naar vervanging van de schoolwoningen in de wijk, is het volgens Burgemeester en Wethouders niet wenselijk nu te investeren in noodlokalen. Daarmee is veel geld gemoeid; de schattingen lopen uiteen van enkele tonnen tot zelfs meer dan een miljoen euro.

Dat geld kan straks weleens hard nodig zijn om een permanente oplossing voor de schoolwoningen te bereiken. Verder is het ook zo dat extra geld voor de Julianaschool en de Banisschool ten koste gaat van andere scholen in de gemeente Rijssen-Holten. Er wordt dan ook geconstateerd dat beide scholen ‘geen voorkeurspositie’ mogen hebben.

Bij dit alles komt nog dat de gemeente het geld niet heeft om noodlokalen aan te schaffen voor de beide scholen in de Veeneslagen. Het college wil ook geen voorfinanciering, het met geleend geld toch plaatsen van noodlokalen.

De gemeenteraad krijgt in het onderzoeksrapport een veeg uit de pan. Het college van Burgemeester en Wethouders vindt het namelijk niet correct dat de raad samen met de betrokken schoolbesturen heeft geprobeerd tot een oplossing te komen.

‘Het officiële bestuurlijk overleg met het onderwijs kan niet worden gepasseerd’, aldus het college


Ga terug...