Vier blakende biggen stelen de show - Radio 350

Vier blakende biggen stelen de show

Geplaatst op: 26-06-2004 |

RIJSSEN - Tevreden knorden de vier biggen in de ouderwetse mand. En al ging het een beetje onwennig en zag burgemeester Koelewijn er véél te stads uit voor een varkensboer, hij fietste toch netjes op de bakfiets van het stadhuis naar het nieuwe beeld van de Varkensverkopers.

’t Was een ludieke optocht, gisteravond door het centrum van Rijssen. Want zo vaak zie je geen burgemeester op een bakfiets met een mand vol knorrende biggen voorop. De ludieke actie was bedacht om de onthulling van het beeld De Varkensverkopers wat extra aandacht te geven en dat lukte goed op de koopavond, de stoet trok veel bekijks. De mand was een echte authentieke, geleend van de Oudheidkamer Riessen, de blakende biggen kwamen van kinderboerderij Dondertman in Holten. Al net zo’n puike samenwerking tussen de beide buurplaatsen als vroeger op de echte biggenmarkt, waar Holtense boeren hun knorrende waar aan de man brachten. Kunstenaar Henk Roosink die het beeld maakte, wist nog van vroeger hoe het echt toeging op de markt. ‘De geur van mest en stro, de boeren in hun manchester pakken, de lucht van de dikke sigaren, het heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt’, zei hij.

De veemarkt in Rijssen werd een eeuw geleden voor het eerst gehouden. Eerst maar om de drie weken, maar zoals burgemeester Koelewijn fijntjes opmerkte: ook toen konden Holtenaren al goed handtekeningen verzamelen en daardoor werd het eens in de twee weken. ‘Zoals moeders het over hun kinderen hebben, zo spraken de mannen uit Rijssen en Holten over hun biggen. Hoeveel heb je er, groeien ze goed?’, wist Koelewijn.

Over de plek waar het nieuwe beeld moest komen te staan, was eerst wat geharrewar. Volgens de burgemeester was het stadhuis ook wel een goede optie geweest, denkend aan George Orwells ‘Alle varkens zijn gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen...’

De Kulturele Raad Rijssen, de schenker van het beeld, wilde het eerst aan de Hoge Wal zetten bij de andere beeldjes van het wasvrouwtje, het eiervrouwtje en Jan van de Panne. Maar op initiatief van pr-man Johnny Jansen van de VVV werd het de plek waar vroeger ook echt de veemarkt werd gehouden: op de hoek Hagen/ Kerkstraat.

Daarheen ging de feestelijke optocht dus gisteravond ook vanuit het stadhuis. De muziekkorpsen uit Rijssen/Holten waren bezet en dus luisterde Advendo uit Nijverdal de rit muzikaal op.

De Kulturele Raad Rijssen, vertegenwoordigd door secretaris Freek Nieuwenhuis schonk het beeld daar officieel aan de gemeente. Na de onthulling zakte het blonde dochtertje van kunstenaar Roosink meteen door de hurken om de echte biggen van dichtbij te horen knorren...

Bron: TC Tubantia

Ga terug...