Eieren en borrel bij grootste paasvuur - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 18:00 uur
Radio 350 Sport
Playing
Straks
18:00 - 23:00 uur
350 Hits
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiƫn

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Eieren en borrel bij grootste paasvuur

Geplaatst op: 21-03-2005 |

HOLTEN - Espelo staat nog steeds vermeld in het Guinessbook of Records. In deze Holtense buurtschap werd in 1987 namelijk het grootste paasvuur gebouwd met een hoogte van ruim 27 meter en een inhoud van 4.600 kubieke meter. Ondanks de grote inspanningen van de boakebouwers in Espelo, Dijkerhoek, Holterbroek, Beuseberg en Loo-Bathmen is een verbetering van dat oude record de laatste jaren niet of nauwelijks meer aan de orde geweest.


Toch blijven de bouwers van de paasvuren elkaar fel beconcurreren in de jaarlijkse strijd om de mooiste (vorm en afwerking) en grootste (hoogte en inhoud) poasboake. Die strijd is gebonden aan strikte regels, die door de boakebouwers en lokale paasvuurcommissie gezamenlijk zijn opgesteld. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan hoogwerkers te gebruiken, moet het paasvuur met de hand worden opgebouwd en mag er alleen snoeihout worden gebruikt. Dat soms wordt geprobeerd die regels te ontduiken en elkaar daarbij de loef af te steken is een beetje een onderdeel van deze lokale folklore.

De keuringscommissie maakt zaterdag vanaf 14.30 uur een rondgang langs de vijf boakes, waarvan die in Loo-Bathmen buiten mededinging meedoet. Tijdens het meten worden de juryleden traditiegetrouw onthaald met een borrel een gekookte eieren. De prijzen worden na het juryberaad om 19.30 uur uitgereikt in het Bierlokal am Bahnhof aan de Stationsstraat. Burgemeester B. Koelewijn steekt zondag om 21.00 uur het grootste paasvuur aan. In Espelo wordt voor het ontsteken van de boake nog een lampionoptocht gehouden.

Bij het VVV-kantoor aan de Dorpsstraat ligt een zogenoemde paasvuurroute klaar, die langs alle paasvuren leidt en in de week voor Pasen altijd door velen wordt gereden.


Ga terug...