"Extra handen" voor manege LangeJan

Geplaatst op: 21-03-2005 |

Voor manege Langejan is het een uitkomst, maar voor de deelnemers aan een afgelopen maand begonnen project van InteraktContour is het dat zo mogelijk nog meer. Mensen met een lichamelijke, zintuigelijke of niet-aangeboren handicap helpen mee in de manege.


RIJSSEN - InteraktContour streeft naar persoonsgebonden oplossingen voor mensen die niet terug kunnen in het arbeidsproces, maar die ook niet van zins zijn om achter de geraniums te blijven zitten. De manege aan de Biesterij is zo’n oplossing. ‘Mensen die graag buiten zijn, met dieren werken of die een band hebben met de agrarische sector vinden het hier prachtig. Ze helpen mee in de manege, ruimen bijvoorbeeld mest op of schonen het terrein op. Voor hen is dit het he-le-maal’, zegt Hans in’t Veld van InteraktContour.

Hij is blij met de mogelijkheid die eigenaar Henk-Jan Schooten van manege Langejan InteraktContour biedt. Vier mensen kunnen op maandag in en rond de manege aan de slag, vijf op elke vrijdag. Het mogen er méér worden. Uitgangspunt is, dat er elke werkdag zeven é acht mensen aan de slag kunnen. ‘Werk zát’, constateert In ’t Veld. De manege bestaat nog maar vier jaar en is deels nog in opbouw. Voor Schooten en z’n medewerksters betekenen de ‘extra handen’ daarom ook een uitkomst.

‘Perfect’, vindt In ’t Veld de afgelopen maand begonnen samenwerking, ‘De voorzieningen voor onze mensen zijn prima er is zelfs een rustruimte voor het geval ze zich even willen terugtrekken.’ Bovendien ligt manege Langejan middenin het bos, op de grens van Rijssen en Markelo. Ook dit project heeft iets van een huiskamer-idee, zoals veel projecten van Interakt Contour.

De organisatie, met activiteitencentra in heel Overijssel, helpt mensen met een lichamelijke of zintuigelijke handicap door een niet-aangeboren afwijking. Wie door bijvoorbeeld een ongeval hersenletsel oploopt, ziet z’n leven in één klap volledig overhoop gehaald. Vaste verbanden, zoals het werk, vallen weg. Wie dit overkomt, heeft tijd nodig om de draad van z’n - veranderde - leven weer op te pakken.

Sinds oktober vorig jaar heeft InteractContour een activiteitencentrum in Nijverdal waar In ’t Veld de dagelijkse leiding heeft. Nu nog in ’t Visnet, maar vanaf volgende maand in het gebouw De Factorij aan de Grotestraat. En dus, sinds anderhalve maand, in de manege Langejan. ‘Waar onze mensen het uitstekend naar de zin hebben’, benadrukt In ’t Veld nog maar eens. ‘Tsja, wat wil je ook, zo middenin de natuur.’


Ga terug...