Keuntjes centraal bij expositie in Holten - Radio 350
Nu op Radio 350
10:00 - 12:00 uur
't Lopend Vuurtje
Playing
Straks
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Keuntjes centraal bij expositie in Holten

Geplaatst op: 28-03-2005 |


HOLTEN - Druk als bezige baasjes zijn ze deze weken, de vrijwilligers van de Oudheidkamer Hoolt’n. De ruimte in het oude gemeentehuis heeft een metamorfose ondergaan en de Holtenaren zijn bijna klaar voor de nieuwe expositie: Keunehandel in Holten.


Elke dag wordt er hard gewerkt. Anton Stukker heeft de wandschildering gemaakt die de biggenhandel op de Kalfstermansweide uitbeeldt. De eigen kleedwagen van de oudheidvereniging uit Holten heeft model gestaan voor het exemplaar op de muurtekening. Ervoor staan twee handelaren - de één duidelijk wat kiener dan de andere - en een authentieke biggenmand.

Vrijwilliger Ab Ribbink draagt enthousiast zijn kennis over aan de andere Holtenaren die de expositie van de Oudheidkamer ‘bewaken’ en zo nodig uitleg geven.

‘Die manden werden ónder de kleedwagen vervoerd’, wijst hij naar de tekening. ‘De biggen zaten ín de wagen. Pas op de markt werden ze in de manden gedaan.’

De Holtenaren staan bekend als Keunedarpers en Holten is het biggendorp. Maar het is niet zo dat vroeger ‘iedereen’ in Holten in biggen handelde. ‘Het zijn maar tien familienamen’, zegt Ribbink. ‘Misschien dat er in de loop van de tijd zo’n 50 mensen zijn geweest die zich echt met de biggenhandel bezig hielden.’

Moment

Het is het juiste moment om de biggenhandel nog eens voor het voetlicht te halen. ‘Nu zijn er nog mensen die de handel van nabij hebben meegemaakt, die nog wat kunnen vertellen.’

De expositie verandert elke twee jaar. Zo stond die de laatste twee jaar in het teken van vergunningen. De huiskamerkroeg is gebleven, de rest van de de ruimte is veranderd. Foto’s, diploma’s en gebruiksvoorwerpen vullen de kamer.

De kozijnen van het oude gemeentehuis moesten worden vervangen. Daarom heeft de ruimte ook meteen maar nieuwe vloerbedekking en een likje verf gekregen. In een stokoud kabinet is het linnengoed strak opgevouwen. De linnenrollen liggen kunstig gevouwen ernaast, zoals dat vroeger gebruikelijk was.

De vrijwilligers praten elkaar bij over de nieuwigheden van de tentoonstelling die op 1 april officieel de deuren opent. Ribbink laat een foto zien waarop een man op een zeug zit.

‘Weet je waarom mensen dat vroeger deden?, vraagt een vrijwilliger aan de anderen. ‘Als ze bleef staan was ze berig. Dan kon ze dus naar de beer.’ Vroeger was er nog geen kunstmatige inseminatie.

De expositie in de Oudheidkamer begint op 1 april en duurt tot en met 29 oktober. De openingstijden zijn: op maandag, dinsdag, vrijdag van 13.30 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur. De toegang is gratis.


Ga terug...