Code Droog van kracht - Radio 350

Code Droog van kracht

Geplaatst op: 20-04-2009 |

In verband met de extreme droogte op dit moment, is in Overijssel “Code Droog” van kracht geworden. Code droog betekent dat er geen open vuur mag worden gestookt.

Door de aanhoudende droogte en het warme weer is de kans op een natuurbrand zeer reëel. Daarom is door de regio’s Twente en IJsselland besloten om Code Droog af te kondigen. Dit houdt in dat er geen gebruik kan worden gemaakt van ontheffingen tot het verbranden van takken, landbouwafval en dergelijke. Er mag dus geen gebruik worden gemaakt van open vuur. Dat heeft te maken me de droogte van de natuur en de voortgangssnelheid van de brand.

Vanaf maandag 20 april wordt er gebruik gemaakt van de bosbrandbewakingsdienst. Deze bewakingsdienst verricht vanuit de lucht en vanaf een uitkijkpost waarnemingen inzake bosbranden.

Vanuit de lucht gebeurt dit via een verkenningsvliegtuig, genaamd “OSCAR” die vanaf vliegveld Teuge vertrekt. Aan boord zitten een piloot en een waarnemer. Vanuit de lucht kan men een beginnende bosbrand snel spotten. De waarnemer legt dan contact met de meldkamer van de brandweer, zodat deze het de desbetreffende korps kan waarschuwen.

De brandweer is ten tijde van Code Droog extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt in een bos- of natuurgebied, rukt de brandweer extra versterkt uit: er wordt extra materieel en mankracht ingezet.

Code Droog is net zo lang van kracht tot de mededeling dat Code Droog is opgeheven.Ga terug...