Eikenprocessierups gesignaleerd in Rijssen-Holten - Radio 350
Nu op Radio 350
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Playing
Straks
18:00 - 19:00 uur
Vandaag Lokaal
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Eikenprocessierups gesignaleerd in Rijssen-Holten

Geplaatst op: 08-06-2009 |

In onze gemeente is de eikenprocessierups waargenomen. Het betreft kleine populaties op diverse locaties aan de rand van Holten, o.a. Dorperdijk en Zandvoortspad.

De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken, wanneer de rups in hoge dichtheden voorkomt. De risico’s worden veroorzaakt door het vrijkomen van brandharen van de rups. Daarom is het belangrijk dat mensen en (huis)dieren wegblijven uit de omgeving van eikenbomen waar deze rups voorkomt.

Eikenprocessierupsen op niet gemeentelijke grond

Particulieren die eigenaar zijn van gronden of bomen met eikenprocessierups zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de rups. Het wordt afgeraden om zelf de bestrijding uit te voeren. In de ´Leidraad beheersing eikenprocessierups´ (ministerie LNV) staat nadere informatie.

Voorkom klachten

Wanneer de onbedekte huid in contact komt met de brandharen ontstaat binnen 8 uur een pijnlijke rode huiduitslag met hevige jeuk. Door krabben of wrijven kunnen de brandharen zich gemakkelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam. Als brandharen in de ogen terechtkomen, kan dat binnen 1 tot 4 uur een heftige reactie geven. Na inademing kunnen de brandharen ook irritatie of ontsteking geven van neus, keel of bovenste gedeelte van de luchtwegen. De klachten lijken dan in eerste instantie op een neusverkoudheid.

Vermijd contact met de rupsen, nesten en spinsels. Ga niet op de grond zitten in een verdacht gebied met eikenbomen. Hetzelfde geldt voor (huis)dieren.

Wat kunt u doen

Indien er toch contact met de brandharen van de rups heeft plaatsgevonden, is het beste de huid en/of ogen te spoelen met water, vermijd wrijven en krabben. Kleding wast u op 60 graden. Bij een heftige reactie na aanraking raadpleegt u de huisarts, deze wordt door de GGD nader geïnformeerd. Als u rupsen waarneemt bij of in eikenbomen dan verzoeken wij u dit te melden bij het gemeentelijk meldpunt t (0548) 854 856.

Op dit moment wordt de rups door de gemeente actief bestreden, afgelopen
vrijdag en zaterdag 5 en 6 juni vond dit plaats. Ook bestrijdt de gemeente
de komende periode de rups actief en reageert direct op meldingen die via
de meldlijn binnenkomen.

Meer informatie
Informatiefolders zijn verkrijgbaar bij de publieksbalie of op de gemeentelijke website, www.rijssen-holten.nl => wonen & welzijn => milieu en afval. Ook is meer informatie beschikbaar via www.minlnv.nl/eikenprocessierups, of www.natuurkalender.nl (zoeken bij eikenprocessierups).


Ga terug...