Politie waarschuwt voor nepwapens - Radio 350

Politie waarschuwt voor nepwapens

Geplaatst op: 01-07-2009 |

Twente - Nepwapens die niet van echt te zijn onderscheiden zijn in diverse andere Europese landen vrij te koop. In Nederland zijn ze verboden. De politie waarschuwt voor aanschaf en bezit.

De vakantieperiode staat ook in Twente op het punt van beginnen en veel mensen zullen korte of langere periode in het buitenland vertoeven.
Vaak zie je daarna bij terugkomst dat er vanuit het buitenland nepwapens zijn meegenomen, vaak gekocht als speelgoed en in die vakantielanden ook vaak als dusdanig vrij te koop. In Nederland vallen deze nepwapens onder de Wet Wapens en Munitie en zijn dan ook verboden. Ze worden als echte wapens gezien mede omdat ze meestal niet van echt te zijn onderscheiden en zeer goed lijkende replica's zijn.
Ook al zijn deze nepwapens vaak van kunststof met een opvallende kleur, toch zijn ze verboden omdat tegenwoordig ook echte wapens al worden aangetroffen in meerdere kleuren.

Het in bezit hebben van een dergelijk nepwapen is in Nederland dus strafbaar. Wanneer er verder niets aan de hand is kan er al snel een boete volgen van 150 euro voor een nep - speelgoed wapen gekocht in het vakantieland voor vaak rond de 20 euro. Ook kan er een taakstraf worden opgelegd via bijv. HALT.
Wanneer er echter meer speelt, bijv. het gebruik van een dergelijk nepwapen bij het bedreigen van iemand, dan zal de straf fors hoger op gaan lopen en ook een strafblad is het gevolg.

De politie waarschuwt dan ook voor de aanschaf van een nepwapen in het vakantieland. Laat het daar en kom zonder terug naar huis, het mag nu eenmaal niet.

Ga terug...