Vitamine D beschermt tegen Mexicaanse griep - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Flierefluiter
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Vitamine D beschermt tegen Mexicaanse griep

Geplaatst op: 14-08-2009 |

Een laag vitamine D gehalte in het bloed maakt mensen meer vatbaar voor verschillende vormen van de griep. Dit geldt waarschijnlijk ook voor het H1N1 virus, dat de Mexicaanse griep veroorzaakt, blijkt uit onderzoek van de Public Health Agency of Canada (PHAC).

Deze organisatie doet sinds vorig jaar onderzoek naar het effect van vitamine D bij verschillende vormen van de griep. Dit onderzoek wordt gedaan in samenwerking met een aantal vooraanstaande universiteiten. De onderzoekers kijken of een laag vitamine D gehalte in het bloed een relatie heeft met een verhoogde vatbaarheid voor griep. Bovendien wordt onderzocht of bij bepaalde personen dat tekort de ernst van de griep negatief beïnvloedt.

De PHAC benadrukt dat de rol van vitamine D bij H1N1-virus nog niet wetenschappelijk is aangetoond. Volgens deze organisatie is wel dierexperimenteel onderzoek in de jaren veertig gedaan waaruit blijkt dat muizen met een tekort aan vitamine D een verhoogde gevoeligheid hadden voor de varkensgriep. Ook is volgens PHAC epidemiologisch bewijzen dat vitamine D in het algemeen een effect heeft bij griep. Dit verklaart waarom veel mensen aan het einde van de winter vatbaarder zijn voor de griep: ze zijn na deze donkere periode door hun vitamine D-voorraad heen.

Vitamine D komt voor in dierlijke voedingsmiddelen, maar dat is meestal maar weinig. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten, zoals paling en makreel. Daarnaast wordt vitamine D in Nederland toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

De belangrijkste bron voor vitamine D is de zon. Onder invloed van UV-straling wordt vitamine D aangemaakt in de huid. Een kwartier per dag in de zon met handen en gezicht onbedekt is minimaal nodig om vitamine D aan te maken. Dat lijkt makkelijk, maar lang niet iedereen haalt het.

Het is dus belangrijk om voldoende buiten te zijn en gezond te eten. Maar dit is voor veel Nederlanders niet genoeg. Zeker voor sommige groepen, zoals kinderen onder de vier jaar, vijftigplussers, zwangere vrouwen en mensen met een donkere huidskleur. Zij hebben extra vitamine D nodig, in de vorm van een supplement.

Weten of u voldoende vitamine D binnenkrijgt? Kijk op www.vitamine–info.nl en doe de vitamine D test!

Ga terug...