Gezond ouder worden - Radio 350
Nu op Radio 350
20:00 - 21:00 uur
Muzikaal het Weekend in
Playing
Straks
21:00 - 23:00 uur
Zapped
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Gezond ouder worden

Geplaatst op: 31-08-2009 |

Dat we ouder worden is iets waar we niet veel aan kunnen doen, maar u heeft wel invloed op hoe u ouder wordt. De juiste voeding kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen, passende beweging zorgt voor een fit lichaam en een heldere geest. Kortom: met een gezonde leefstijl kunt u aangenaam ouder worden. In de maanden september en oktober besteedt de Gezondheidswijzer Plus, het informatiecentrum van de GGD, aandacht aan gezond ouder worden. U kunt gratis folders opvragen over diverse onderwerpen zoals gezonde voeding en overgewicht, maar ook over een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. U kunt de brochures bestellen via telefoonnummer 053 487 6890 of via de website van de Gezondheidswijzer Plus www.gezondheidswijzerplustwente.nl.

Voeding
Wist u dat uw lichaam als u ouder wordt per dag minder calorieën nodig heeft? Uw eetpatroon aanpassen kan overgewicht tegengaan en een gezond gewicht is weer gunstig voor het voorkomen van diabetes, maar ook van hart- en vaatziekten. Naarmate u ouder wordt, neemt ook uw smaak af. De neiging is dan om meer zout in het eten te gebruiken, maar dit is juist weer ongunstig voor uw bloeddruk. En hoe zit het met het gebruik van vetten? Vetten zijn belangrijk voor een gezond lichaam, maar let er wel op welke vetten u gebruikt. Wees matig met verzadigd vet (bv. in roomboter, volle melkproducten, vet vlees, koekjes) en vervang het door onverzadigde vetten (bv. olijfolie, vette vis, noten) Dit onderscheid is van belang voor het behouden van een goed cholesterolgehalte in het bloed.

Beweging
‘Mijn knieën doen steeds meer pijn, dus ik doe maar niet meer aan sport’, ‘Ik val vaker, dus ik durf niet goed meer te fietsen’. Dit zijn veelgehoorde opmerkingen van senioren. Maar regelmatig bewegen is juist heel goed voor de gezondheid en de balans, zeker bij het ouder worden, en hoeft niet belastend te zijn voor de gewrichten. Het is bekend dat regelmatig blijven bewegen de kans verkleint op overgewicht. Maar wist u dat het ook een gunstig effect heeft op het tegengaan van osteoporose en op het HDL-cholesterol gehalte? Daarnaast is bewegen goed voor de hartspier, de spijsvertering en ook nog voor uw humeur! Tuinieren, zwemmen, vaker de fiets nemen voor een boodschap, stevig wandelen; allemaal voorbeelden van manieren om te bewegen zonder u helemaal in het zweet te werken. Met het soepel houden van uw gewrichten doen uw knieën minder pijn en door uw spieren te blijven trainen blijft u in balans.

Meer informatie
Bij de Gezondheidswijzer Plus kunt u terecht voor voorlichtingsmateriaal met betrouwbare informatie over gezondheid en leefstijl. In de maanden september en oktober staat het thema 50+ en in Balans centraal met daarin onder andere informatie over uiteenlopende onderwerpen als een hoge bloeddruk, overgewicht, spijsvertering, maar bijvoorbeeld ook over rouw en verliesverwerking. Vraag via www.gezondheidswijzerplustwente.nl gratis uw informatiepakket aan. Bellen kan natuurlijk ook, op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur, via 053 487 68 90.

Of bezoekt u een van de informatiepunten in de regio:
De Gezondheidsinformatiepunten in de bibliotheken van Borne, Enschede, Enter, Hengelo, Holten, Nijverdal, Oldenzaal, Rijssen en Wierden en het WMO-loket van de gemeente Haaksbergen.

Ga terug...