Provincie dekt tekort herdenking - Radio 350

Provincie dekt tekort herdenking

Geplaatst op: 08-04-2005 |

HOLTEN - Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel hebben een bedrag van 21.450 euro beschikbaar gesteld aan de afdeling Holten van Welcome Again Veterans (WAV).

Hiermee kan het tekort worden gedekt van de groots opgezette herdenking op de Canadese erebegraafplaats aan de Eekhoornweg, die op woensdag 4 mei wordt gehouden.

Welcome Again Veterans vangt eind april/begin mei tien dagen lang zo’n 700 Canadese oudstrijders op, die in ons land 60 jaar bevrijding komen vieren. De huisvesting van deze veteranen wordt geregeld door de lokale comités in Holten, Almelo, Goor, Markelo, Nieuwleusen, Dalfsen, IJsselmuiden, Deventer, Zutphen en Berkelland. In Holten worden zeventig tot tachtig veteranen ondergebracht.

Voorzitter Gert-Jan van ’t Holt van het Holtense comité vertelt dat de organisatie van de herdenking zo’n 40 tot 50 mille gaat kosten. Hij verwacht dat de plechtigheid wordt bijgewoond door 1.500 tot 2.000 Canadese veteranen.

‘Het gaat daarbij niet alleen om de Canadezen, die door Welcome Again Veterans worden opgevangen, maar ook om oud-strijders, die door het Nationaal Comité Thank You Canada zijn ondergebracht. Daarbij komen nog eens enkele honderden veteranen, die via reisbureaus naar Nederland komen. We hebben rekening gehouden met maximaal 5.000 belangstellenden, waaronder 1.000 veteranen. Alle oudstrijders krijgen een zitplaats. Komen er meer veteranen, dan is er automatisch minder plek voor de anderen’, aldus Van ’t Holt.

Het is de bedoeling de tientallen bussen met veteranen zo dicht mogelijk bij de ingang van de erebegraafplaats te laten parkeren. Hiertoe moet een zandweg met platen worden bedekt en bij de ingang een speciaal pad voor rolstoelen worden gemaakt. Voor de veteranen worden vier grote tribunes neergezet.

De plechtigheid wordt bijgewoond door de Canadese gouveneur-generaal Adriënne Clarkson (plaatsvervangend staatshoofd), die wordt begeleid door Pieter van Vollenhoven, echtgenoot van prinses Margriet.

Er zijn onder meer toespraken gepland van burgemeester Bort Koelewijn van Rijssen-Holten en de Canadese minister van defensie. Vier F-16 straaljagers vliegen over in missing men-formatie en strooien klaprozen uit. De hele herdenking is live in Canada op de televisie (CBC) te volgen.


Ga terug...