Twents Culturele Avond - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Twents Culturele Avond

Geplaatst op: 18-09-2009 |

RIJSSEN - De Twents Culturele avond van vrijdag 2 oktober staat opnieuw in het teken van columns en columnisten. Het columnistendom in Nederland tiert welig en in Twente is dat al niet veel anders. “Vorig jaar stonden we uitgebreid stil bij het thema ‘Nöaln as leefebrieje’’, zegt Dick ter Harmsel van de organiserende Kulturele Raad Rijssen (KRR). “Maar over het columnistendom ben je niet snel uitgepraat, daarom houden we op 2 oktober onze Twents Culturele Avond onder het motto ‘Viej nöalt verdan”.

“Iedere zichzelf respecterende krant, tijdschrift of omroep heeft wel een aantal columnisten in dienst. Dat zijn mensen die zich overal mee bemoeien en overal een mening over hebben. Nöaln is mooi Twents voor zeldzaam drammen en daar gaan ze graag mee door, ze nöalt geane verdan, vandaar ook ons thema Viej nöalt verdan,” aldus Ter Harmsel.

Dit jaar wordt weer breed uitgepakt. “Streektaalvoorvechter Arie Jansen komt met een column net als Gerrit Dannenberg, die columnist is van het Twentse opinieweekblad de Roskam. Nijverdaller Willem van Noesel, tot voor kort columnist van het Rijssens Nieuwsblad, was weer bereid om mee te doen,” zegt Ter Harmsel die eraan toevoegt dat de KRR erin geslaagd is deze Twents Culturele Avond een flinke verjongingsimpuls te geven. “De jonge garde is goed vertegenwoordigd. Onze plaatsgenoot Martin ter Denge komt met een column. Martin is een fervent pleitbezorger van mooi Twents én de grote man achter de Twentse internetencyclopedie Wikipedie. In het programmaonderdeel Van jonge leu en oale sproake komen Marieke Dannenberg en Henk Jansen aan bod met twee persoonlijke impressies over de streektaal.”

De algehele leiding van de Twents Culturele Avond is als van ouds in vertrouwde handen van Thea Kroese, free lance programmamaker en presentatrice van RTV Oost. Voor de muzikale omlijsting zorgt het duo Jan Ottink & Dianne Marsman.

Volgens Ter Harmsel is de kracht van columns dat ze kort en puntig zijn en overal over gaan. “We bieden de bezoekers een afwisselend hap-snapprogramma. Arie Jansen en Gerrit Dannenberg sluiten traditioneel af met wat hap-snip-snapsnaajerieje en na afloop van het officiële programma zorgt Thea Kroese op de haar bekende wijze voor echte snipsnaajerieje in de foyer.” Aan het eind van de avond is er voor de bezoekers nog een kleine attentie.

Het publiek is welkom vanaf half acht. “Dan kunnen de mensen binnenlopen en kan er in de foyer al volop genoten worden van de muziek van Ottink & Marsman.” Het eigenlijke programma begint om 20.00 uur. Gezien de groeiende belangstelling voor de Twents Culturele Avonden de afgelopen jaren is het verstandig om tevoren kaarten te bestellen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Parkgebouw, maar ook bij de VVV. De kaarten kosten 7 euro inclusief een kop koffie.

Ga terug...