Eigen rampenplan LPG-stations - Radio 350

Eigen rampenplan LPG-stations

Geplaatst op: 08-04-2005 |

RIJSSEN/HOLTEN - Als eerste in Twente heeft de gemeente Rijssen-Holten rampbestrijdingsplannen gemaakt voor alle tien LPG-tankstations. Daarin staat vastgelegd wat er moet gebeuren als wat mis gaat, van aanrijroutes tot handelwijzen bij brand of explosies.


Voor elk van de tien LPG-stations is een eigen rampbestrijdingsplan gemaakt, dat de afspraken bevat tussen enerzijds de exploitant en anderzijds de gemeente en hulpverleners als de politie, de brandweer en de ambulancedienst. Aan de - wettelijk verplichte - plannen is lang gewerkt. De aanpak van Rijssen-Holten staat nu model voor die van de andere Twentse gemeenten.

‘We hebben het hier over een forse inhaalslag’, vertelde brandweercommandant H. Wolterink, die tevreden constateerde dat die inhaalslag nog nét voor zijn pensionering wordt afgerond. Wolterink neemt namelijk morgen afscheid van de brandweer van Rijssen-Holten.

Hij vervolgde: ‘Na ‘Enschede’ en ‘Volendam’ zijn de veiligheidsvoorschriften flink aangescherpt. Er moesten gebruikersvergunningen worden afgegeven en die moesten weer worden gecontroleerd. We moesten aanvalsplannen opstellen voor als er wat mis gaat en tenslotte ook deze rampbestrijdingsplannen. Een heel karwei.’

Op een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal werden gistermiddag de overeenkomsten getekend. Alle tien exploitanten van LPG-stations waren daarvoor uitgenodigd. Ze werden gecomplimenteerd door burgemeester B. Koelewijn, die vond dat zij zich ‘zeer loyaal’ hadden opgesteld.

Risico’s

‘U bent zich bewust van de risico’s die de verkoop van LPG met zich meebrengt. Gelukkig maar, want alleen samen kunnen we voor veiligheid zorgen. Het blijft immers mensenwerk en dan kan er gemakkelijk wat mis gaan, daar moeten we rekening mee houden.’

De rampbestrijdingsplannen moeten eens in de drie jaar worden geoefend door de hulpverleningsdiensten. Koelewijn riep de exploitanten op daar even loyaal aan mee te werken. ‘Op papier oefenen werkt nu eenmaal niet, daarvoor hebben wij u medewerking nodig. Drie jaar wachten hoeft niet. Als u snel wilt oefenen, dan kunt u dat kenbaar maken.’

De burgemeester ging in op de veranderde rol van de brandweer die nog altijd geassocieerd wordt met zwaailichten en sirenes.

‘Maar steeds meer werkt de brandweer in alle rust aan preventie, het afgeven van vergunningen en de controle op de naleving daarvan.’

De brandweer van Rijssen-Holten gaat nu verder met het maken van rampbestrijdingsplannen voor de opslag van ammoniak. ‘We hebben nogal wat opslag van ammoniak in onze gemeente’, constateerde Koelewijn.


Ga terug...