Van stof tot vriendschap - Radio 350

Van stof tot vriendschap

Geplaatst op: 22-09-2009 |

In het Rijssens Museum is een nieuwe tijdelijke tentoonstelling met quilten ingericht. Deze tentoonstelling getiteld “Van stof tot vriendschap. Quilten van Ria Boers van Stappershoef en quilt-vriendinnen (cursisten)” is vanaf vrijdag 25 september geopend voor publiek.

De laatste tijd lijkt er weer sprake te zijn van een groeiende interesse voor het thuis breien en naaien. Quilten is vanuit de traditie een bezigheid die door vrouwen wordt uitgeoefend. Vriendinnen zitten naast elkaar aan een tafel en maken samen een grote deken. Deze deken bestaat uit 3 lagen. De bovenlaag van een quilt bestaat uit kleine stukjes stof die aan elkaar worden genaaid, de Engelse term hiervoor is ‘patchwork’. De lapjes stof kunnen verschillende kleuren, patronen en vormen hebben. Met de verschillende stukjes stof kunnen dan ook zeer uiteenlopende patronen ontstaan. In de tentoonstelling ziet u een grote verscheidenheid aan kleuren en beelden, er zijn dekens met abstracte decoratie maar ook met afbeeldingen van bijvoorbeeld bloemen.

Naast de toplaag bestaat de quilt nog uit een tussenlaag en een achterlaag. Om de lagen niet te laten verschuiven worden steken door deze drie lagen heen gezet. De steken kunnen de randen van de lapjes stof aan de voorzijde volgen maar ook volgens andere lijnen door de drie lagen heen gaan. Daardoor is de achterzijde van een quilt ook bijzonder mooi om te zien.

De dekens in de tentoonstelling zijn voornamelijk van de hand van Ria Boers van Stapperhoef. Bij de Amish in Amerika leerde zij het quilten. Vervolgens volgde zij ook bij anderen cursussen op dit gebied. Toen zij zich in Rijssens vestigde begon zij zelf actief te quilten. Zij geeft de voorkeur aan het traditionele naaiwerk. Voor Ria is vooral het delen van stofjes en kennis een belangrijk onderdeel van het quilten. Jarenlang werkte zij in het onderwijs en nu geeft zij deze hobby graag door aan haar cursisten. Daarbij wil zij vooral het plezier dat zij eraan beleeft doorgeven.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zaterdag 28 november 2009.

Rijssens Museum
Kasteellaan 1
7461 PV Rijssen
tel. 0548-514261
www.rijssensmuseum.nl
geopend dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
entree volwassenen € 4,50 MK geldig

Ga terug...