Raad denkt mee over bezuinigingen - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Raad denkt mee over bezuinigingen

Geplaatst op: 12-04-2005 |

Een halve ton moet er nog gevonden worden om de gemeentebegroting voor volgend jaar sluitend te krijgen. De raad mag al in een vroeg stadium ‘meedenken’ met het college van Burgemeester en Wethouders.

Een nieuwe werkwijze die nog moet wennen: soms lijkt het alsof er alleen maar méér wordt uitgegeven.

Een onderzoek naar de privatisering van de zwembaden? Ach, kijk dan meteen ook even naar al die andere sportvoorzieningen. En wat als we de drie bestaande zwembaden sluiten en er één nieuwe voor terugkrijgen in het Twenhaarsveld? ‘Ook goed voor het toerisme’, oppert PvdA’er R. de la Haye. En het onderzoek dat het college eerder aankondigde naar de mogelijkheid om de gemeenteloketten in Rijssen en Holten wat vaker dicht te doen? ‘Laten we in Rijssen de duimschroeven aandraaien’, suggereert deze Holtenaar.

Over sluiting van de gemeentewerf in Holten valt te praten, maar dan moeten de Holtenaren toch wel de mogelijkheid blijven houden om hun grofvuil en groenafval in het eigen dorp kwijt te kunnen. PvdA, VVD en Gemeentebelang vonden elkaar niet alleen op dit vlak, maar ook waar het ging om de voortgang bij de uitvoering van het verkeersstructuurplan voor Holten. Daar valt niet aan te tornen. Gelukkig vinden ook de andere raadsfracties dat.

Het lange termijnplan verkeer en vervoer (in het jargon: het LTVV) is een ander chapiter. Een onderzoek naar het op de lange baan schuiven van de derde tunnel uit het plan is acceptabel. Maar welke tunnel als derde wordt aangemerkt, dát is weer niet duidelijk. Evenmin is duidelijk wat subsidieverstrekkers als de Regio Twente ervan vinden als één van de tunnels niet volgens plan wordt aangelegd. Wethouder J. Ligtenberg van Verkeer waarschuwt de raad er wel voor: de beoogde bezuiniging kan weleens kleiner uitvallen als de subsidieverstrekkers zich dan ook niet meer zo gul tonen.

Het door het college voorgestelde invoering van een jeugdabonnement in de bibliotheek valt slecht. ‘Niet bespreekbaar’, laten diverse fracties weten.

De SGP komt met het voorstel de subsidie voor het pas opgerichte jumelagecomité maar weer te schrappen. Dat levert een bezuiniging van vijf mille op, één procent van het totaalbedrag. ‘Peanuts!’, reageert de CDA’er H. Kuipers.

Dan wordt de discussie feller. Het onderzoek naar de privatisering van de zwembaden komt weer aan de orde. Prima, oordeelt SGP’er J. Slagman. De zwembaden kunnen wat hem betreft dicht op zondagen ‘en andere onrendabele dagen’.

Z’n fractiegenoot G. Kreijkes blijkt vervolgens explosief materiaal op zak te hebben. ‘Niet álle gemeentelijke tarieven zijn kostendekkend’, meldt hij droog. Dat vraagt om uitleg, en die komt: het gaat om de sportaccommodaties. De sportvelden blijken voor slechts 9,3 procent kostendekkend, de gymlokalen voor 21,3 procent, en de sporthallen voor 37,7 procent. ‘En dan het hockeyveld: wel de lasten, maar niet de lusten.’

Kreijkes mag betogen dat het hem er niet om gaat dat de sporters meer geld in het laatje moeten brengen, maar de discussie wordt meteen fel. Handen af van de sport. ‘Ja, zo gaat het nou elke keer. Bij ons bestaat de indruk dat alles bespreekbaar is, behalve de sport’, mengt de SGP’er J. Slootweg zich in de discussie.

Spijkers met koppen worden er nog niet geslagen, dat doet de raad op maandag 25 april.


Ga terug...