Oerklanken op de Sprengenberg - Radio 350

Oerklanken op de Sprengenberg

Geplaatst op: 13-11-2009 |

Een lekkere herfstwandeling met sfeervolle midwinterhoornklanken op de achtergrond. Dat kan op zondag 29 november van 14.00 tot 16.00 uur vanaf de parkeerplaats bij De Pas, oude Deventerweg in Haarle.

Natuurmonumenten heeft de Haarlese Midwinterhoorngroep uitgenodigd om het blaasseizoen te komen openen op de Sprengenberg, onderdeel van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. In informatieschuur De Pas zijn warme dranken te koop. De Haarlese blazers demonstreren daar hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt en leggen uit wat het verschil is tussen een natte en een droge hoorn.

Het midwinterhoornblazen is een oude Twentse traditie, die de laatste jaren duidelijk een herleving doormaakt. Traditioneel mag er op de midwinterhoorn worden geblazen vanaf de eerste zondag van de Advent tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen. Ook in Haarle wordt in de midwinterperiode volop op de hoorn geblazen. Het is een zware kunst, waarbij een paar goede longen even noodzakelijk zijn als het hout van een krom elzen-, berken- of wilgenstammetje. Stammetjes die vanuit de slootkant naar boven zijn gegroeid en daardoor van onderen een natuurlijke kromming hebben, zijn de beste.

Ga terug...