Toch opknapbeurt volière Volkspark - Radio 350

Toch opknapbeurt volière Volkspark

Geplaatst op: 25-04-2005 |


RIJSSEN - Het moet er toch maar van komen. De volière in het Volkspark krijgt volgend jaar een opknapbeurt. Althans, het college van Burgemeester en Wethouders heeft die restauratie op de prioriteitenlijst gezet. Het betreft een sobere restauratie, 20.000 euro minder dan aanvankelijk begroot.


Over de volière in het Rijssense Volkspark is al veel te doen geweest. Ruim drie jaar geleden vroegen de raadsleden J. Slagman (SGP) en G.H. Kastenberg (CDA) om een opknapbeurt. De in 1922 gebouwde volière verkeerde toen al in zeer slechte staat. Het dak was verzakt, de scheidingswanden en het pleisterwerk zagen er vervallen uit. De laatste opknapbeurt van de volière was toen al ruim twintig jaar geleden. Leden van de Rijssense vogel- en pluimveeverenigingen namen het markante bouwwerk toen onderhanden.

Dat zit er ditmaal niet in. En dat was lange tijd meteen ook het probleem: de gemeente had het geld niet voor een renovatie. Het gaat dan om 165.000 euro. Afgelopen zomer werd bekend dat er wel geld van de rijksoverheid kan komen voor restauratie van dit monument, maar niet eerder dan over pakweg vijf jaar.

Wethouder H. ter Keurst, verantwoordelijk voor de monumentenzorg in de gemeente Rijssen-Holten, gaf in het najaar te kennen dat hij de volière graag tot Europees Cultureel Erfgoed verklaard ziet. Uiteraard omdat ook dat geld kan opleveren.

Intussen ontstond afgelopen maand ook nog een soort van stammenstrijd, tussen Rijssenaren en Holtenaren, in de gemeenteraad. Raadslid W. Veneklaas van het (Holtense) GemeenteBelang ontkende de historische waarde en pleitte zelfs voor het slopen van de volière.

Maar nu is er dus een alternatief restauratieplan, opgezet in samenspraak met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Geen 165.000 euro meer, maar ‘slechts’ 95.000 euro. En dat is betaalbaar, meent het college.

Wethouder J. Ligtenberg van Wijkbeheer, verantwoordelijk voor het opknappen van dit monument, legt uit hoe het goedkoper kan: ‘Arbeidsloon vormt een belangrijk bestanddeel van de restauratiekosten. We zoeken naar mogelijkheden om die kosten te drukken, bijvoorbeeld door er een leerlingenwerkplaats van te maken. Daar zijn we nog niet helemaal uit, overigens.’

Bovendien kan de uitvoering van de restauratie wel wat soberder. De volière wordt voor het oog in de oude glorie hersteld, maar wel met nieuwe bouwmaterialen. ‘Authentieke bouwmaterialen zijn nu eenmaal duurder dan nieuwe.’


Ga terug...