Excelsior '31 kampioen in Hoofdklasse C - Radio 350

Excelsior '31 kampioen in Hoofdklasse C

Geplaatst op: 25-04-2005 |

Datum: 24-04-2005
Door: Johan Ligtenberg
Excelsior '31 - ASV Dronten: 2-2 (0-2)

29. Joany Ascherl 0-1, 45 Joany Ascherl 0-2, 64. Nick Hoekstra 1-2, 75. Jarno Beltman 2-2

Opstelling Excelsior '31: Vicente Fernandez Hesselink; Arno Luby, Amanuel Isa (81. Arjan Schooten), Jarno Beltman, Peter Scheppink; Martijn Beltman, Sjors Brugge, Nick Hoekstra; Bert Montizaan (59. Maarten Dangremond) , Erwin Looms (89. Hans Baan), Hubert Dijk.
ASV Dronten: Rutger IJmker, Kenneth Scoop, Bouwe Zonneberg, Roger Knoops, Raymond Bos; Marc Raaymakers, Pim Herrewijn, Rob Koelewijn; Jeroen Soppe, Joany Ascherl, Jeroen van Leeuwen (83. Jordi Grim)

Scheidsrechter: dhr. Meun (Urk)
Toeschouwers: 2500
Gele en rode kaarten: geen

verslag Jannes Boerman (www.voetbaloost.nl)

RIJSSEN - Op voorhand leek het zo makkelijk. De meest scorende voorhoede tegen de meest gepasseerde achterhoede van de hoofdklasse C ofwel Excelsior tegen ASV Dronten. Maar de Rijssenaren kwamen in eerste instantie van een koude kermis thuis. De ruststand was zelf 0-2 in het voordeel van ASVD. Spits Joanny Ascherl was 2 maal koelbloedig en zorgde ervoor dat het thuispubliek, ongeveer 2500 man sterk, muisstil was. Excelsior kon schijnbaar moeilijk met de druk omgaan en had zelfs geluk dat voor rust de score niet hoger uitviel omdat ASVD enkele grote kansen onbenut liet.

Na rust moest Excelsior komen en deed dat met Peter Scheppink naast Erwin Looms in de spits. Het leverde vooralsnog weinig op en Dronten bleef de betere kansen houden. In de 51e minuut ontsnapte Jeroen van Leeuwen bij zijn directe tegenstander Arno Luby en legde de bal loepzuiver op het hoofd van de vrijstaande Ascherl. Gelukkig voor Excelsior ging de kopbal ruim over. Even later ging Vicente F. Hesselink in de fout door de bal hard tegen Nick Hoekstra aan te schieten. Ascherl, weer hij, pikte de bal op omspeelde Hesselink, maar had te veel tijd nodig voor het schot waardoor Manuel Isa op de doellijn redding kon brengen. Uit de tegenstoot claimde heel Excelsior een strafschop toen Hubert Dijk binnen het strafschopgebied werd gevloerd. Scheidsrechter Meun uit Urk stond te ver van de situatie om het goed te kunnen beoordelen en liet doorspelen. In de 59e minuut kreeg Excelsior op ruim 30 meter van het doel een vrije trap te nemen en waar iedereen rekent op een voorzet van Nick Hoekstra, schiet de middenvelder direct op doel en scoort daarmee de aansluitingstreffer 1-2. Excelsior kreeg hierna kansen op de gelijkmaker maar vooral Looms had het vizier niet scherp staan. In de 67e minuut leek de wedstrijd beslist te worden. Jeroen Soppe ging alleen op Hesselink af en werd door Jarno Beltman van achteren neergelegd en verdiende daarmee een strafschop. Vicente F. Hesselink stopte echter de inzet van Ascherl en behoedde daarmee Excelsior voor een debacle. Als 4 minuten later Jarno Beltman de gelijkmaker binnenkopt na goed voorbereidend werk van Erwin Looms krijgt Excelsior teveel maar daar maalde niemand om in Rijssen. Excelsior gooide de wedstrijd na dit doelpunt in het slot door Peter Scheppink weer naar achteren te halen. Doordat Looms aan de andere kant de mooiste kansen verprutste bleef het bij een gelijkspel en kon Excelsior het kampioenschap vieren.

Excelsior in het eerste jaar dat de ploeg in de hoofdklasse speelt dus kampioen. Een prestatie van formaat. Slechts drie maal eerder in de historie van het zaterdagamateurvoetbal kwam het voor dat de promovendus kampioen werd. Hoogvliet in 1955, Spijkenisse in 1975 en als laatste Kozakken Boys in 1992 gingen de Rijssenaren voor. Excelsior 40 jaar na dato derhalve op herhaling. Want ook in 1965 legden de Rijssenaren al eens beslag op de 1e plek. Toen zelfs gevolgd door de algehele landstitel in een kompetitie met IJsselmeervogels en het inmiddels ter ziele gegane Zwart-Wit ’28. Deze keer mag Excelsior met ASWH (Hendrik Ido Ambacht) en IJsselmeervogels (Spakenburg) uitmaken wie zich de beste zaterdagamateurclub van Nederland mag noemen.

Naast het succes van het standaardteam was er ook succes voor Excelsior A1. De mannen van Roeland ten Berge dwongen promotie naar de 2e divisie af door middel van een 5-1 overwinning op Achilles ‘12. Een bewijs dat Excelsior ook met de jeugd op de goede weg is en dat de “ster”, uitgereikt in de rust van Excelsior-ASVD door de KNVB voor de jeugdopleiding van Excelsior meer dan goed op zijn plaats is.Ga terug...