Oerklanken op de Sprengenberg - Radio 350

Oerklanken op de Sprengenberg

Geplaatst op: 14-12-2009 |

Een lekkere winterwandeling op de Sprengenberg, onderdeel van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, met sfeervolle midwinterhoornklanken op de achtergrond. Dat kan op 3 januari 2010 vanaf de parkeerplaats bij De Pas, oude Deventerweg in Haarle. Natuurmonumenten heeft de Haarlese Midwinterhoorngroep uitgenodigd om van 14.00 tot 16.00 uur hun kunnen te laten horen. In informatieschuur De Pas zijn warme dranken te koop. De Haarlese blazers demonstreren daar hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt en leggen uit wat het verschil is tussen een natte en een droge hoorn. De demonstratie is gratis bij te wonen. Om 14.00 uur start ook een begeleide excursie van ongeveer twee uur. Dan staat niet alleen het midwinterhoornblazen centraal, maar ook het planten- en dierenleven op de heide. De kosten hiervoor zijn € 4,00 voor leden van Natuurmonumenten, € 7,00 voor niet-leden en kinderen t/m 12 jaar betalen € 2,00.

Midwinterhoornblazen
Het midwinterhoornblazen is een oude Twentse traditie, die de laatste jaren duidelijk een herleving doormaakt. Traditioneel mag er op de midwinterhoorn worden geblazen vanaf de eerste zondag van de Advent tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen. Ook in Haarle wordt in de midwinterperiode volop op de hoorn geblazen. Het is een zware kunst, waarbij een paar goede longen even noodzakelijk zijn als het hout van een krom elzen-, berken- of wilgenstammetje. Stammetjes die vanuit de slootkant naar boven zijn gegroeid en daardoor van onderen een natuurlijke kromming hebben, zijn de beste.

Waarschuwen
Al 500 jaar wordt er in het Nedersaksisch gebied, tussen de Elbe en de IJssel, op de midwinterhoorn geblazen. Vroeger gebruikte men ossenhoorns, tegenwoordig zijn de hoorns van hout. Aan het eind van de Middeleeuwen gebruikten boeren hoorns om elkaar te waarschuwen bij naderend onheil. Na de Hervorming deden katholieken op het platteland hetzelfde, om elkaar te vertellen dat protestantse ordebewaarders in aantocht waren om de geheime missen die op de boerenerven werden gelezen, te verstoren. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de midwinterhoorn geregeld van pas. Na die tijd kreeg het hoornblazen steeds meer een functie in de kerstperiode. Met de oude roep van de midwinterhoorn wordt nu de komst van het Nieuwe Licht, de geboorte van Jezus aangekondigd.

Ga terug...