Waterzuivering klaar voor toekomst - Radio 350

Waterzuivering klaar voor toekomst

Geplaatst op: 30-05-2005 |

RIJSSEN - In de Rijssense rioolwaterzuivering kan straks twee keer zoveel water worden verwerkt als tot nu toe het geval was. Bovendien verbetert de kwaliteit van het drinkwater. Dat is te danken aan de werkzaamheden die nu na meer dan twee jaar zijn afgerond.


De rioolwaterzuivering aan de Oude Veerweg is zo’n beetje verdubbeld en er zijn nieuwe beluchtingstanks, slibopslagbakken en nabezinktanks geplaatst.

Na een periode van meer dan twee jaar is het karwei voor het Waterschap Regge en Dinkel geklaard. Het waterschap opent vrijdag de zuivering in Rijssen en houdt volgende week zaterdag op de vernieuwde zuivering een open dag. De vernieuwing van de rioolwaterzuivering in Rijssen is één van de afspraken uit het wateractieprogramma Overijssel 2005.

In de jaren negentig bleek dat de rioolwaterzuivering in Rijssen niet meer kon voldoen aan de eisen van deze tijd. Er kwamen strengere Europese en landelijke normen voor waterkwaliteit. Bovendien werd er steeds meer vies water aangevoerd dat gezuiverd moest worden. Ook de bevolkingsgroei speelde een rol. Door de vernieuwde waterzuiveringsinstallatie in Rijssen kan de zuivering in Enter dicht.

Deze zal worden gesloopt. Het waterschap streeft er naar om het aantal zuiveringsinstallaties in Twente terug te brengen van zesentwintig naar vijftien. Het sluiten van de Enterse zuivering past in dat beleid.

In samenwerking met de gemeenten Rijssen-Holten en Wierden is gewerkt aan de aansluiting van de vernieuwde zuivering en de gemeentelijke rioolwaterstelsels op elkaar. Via een persleiding wordt het rioolwater uit Enter naar de zuivering in Rijssen gebracht. Om het water van Enter naar Rijssen te krijgen is zeven kilometer pijpleiding onder de grond gelegd. Met de vernieuwingen was ongeveer elf miljoen euro gemoeid.

Vrijdag komen burgemeester B. Koelewijn en watergraaf A. Verstand-Bogaert de zuivering openen. Zaterdag leiden medewerkers van het waterschap van 10.00 uur tot 16.00 uur groepjes belangstellenden rond op de ‘verbouwde’ waterzuiveringsinstallatie.


Ga terug...