Expositie 'Post uit de vergetelheid' in Rijssens Museum - Radio 350

Expositie 'Post uit de vergetelheid' in Rijssens Museum

Geplaatst op: 12-03-2010 |

Vanaf vrijdag 19 maart is in het Rijssens Museum de tijdelijke expositie 'Post uit de vergetelheid. De nazi-geschiedenis in brieven en kaarten' te bezoeken. In deze tentoonstelling worden brieven getoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit diverse Joodse getto's en nazi-kampen aan het thuisfront werden verstuurd. De nazi's censureerden de inhoud van het postverkeer. In deze brieven en ansichtkaarten zijn dan ook alleen positieve berichten te lezen. Men is gezond en het gaat goed, maar toch klinkt er de wanhoop in door.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Stichting Sobibor en is samengesteld uit de persoonlijke collectie brieven en Duits propagandamateriaal van Bennie Vlaskamp, bestuurslid van deze stichting. Daarnaast werkten ook mee van deze stichting Arie van Dalen voor aanvullende research en de redactie van de teksten en aan en Mirjam Huffener voor de vormgeving en productie van de panelen. De Stichting Sobibor bestaat sinds 1999 en wil de gruwelijkheden van het nazi-bewind in herinnering houden zodat intolerantie, discriminatie en vervolging in de samenleving kunnen worden voorkomen.

De historische waarde van deze brieven en ansichten is bijzonder groot. Daarom wordt het verhaal van nazi-Duitsland getoond met duidelijk leesbare panelen waarop de brieven en ansichten zijn gereproduceerd en met verklarende teksten zijn samengebracht. In de vitrines zijn een aantal originele stukken te zien.

Deze tentoonstelling is te zien tot en met zaterdag 12 juni 2010.

Ga terug...